Ce ne-ar putea așteapta în următorii 20 de ani – raport al Forțelor Aeriene americane

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: United States Space Force
Sursă foto: United States Space Force

Specialiștii în prognoză politico-militară și tehnico-științițifică ai Aviației americane (Air Force Futures) au publicat, pe 12 aprilie, un raport în care explorează evoluția sistemelor militare în perspectiva anilor 2040, pe patru fire temporale alternative, considerate că au probabilitatea cea mai mare de materializare.

Cele patru realități alternative luate în calcul de Air Force Futures se bazează pe ”cele patru arhetipuri ale viitorului” (creștere continuă, transformare, constrângere, colaps) care reprezintă o metodologie dezvoltată de Centrul de Cercetare din Hawaii pentru Studiile Viitorului în care sunt definite patru căi generale pe care viitorul le-ar putea urma.

Se remarcă faptul că, în toate cele patru potențiale viitoruri, relațiile între marile puteri se vor manifesta printr-o concurență în creștere, în special în domenul militar, iar blocul format din China și Rusia va încerca să preia inițiativa strategică.

În linii mari, cele patru mari scenarii imaginate de Air Force Futures arată astfel:

Creștere continuă – Concurenții de mare putere continuă încercările de a crește influența asupra Statelor Unite și de a-i diminua avantajele.

Transformare – Progresele tehnologice fără precedent și răspândirea lor pe scară largă remodelează dinamica puterii globale la o scară neconsiderată anterior plauzibilă.

Constrângere  – Coordonarea chino-rusă continuă să producă beneficii în ambele țări în orice domeniu, de la noile tehnologii, minerale strategice și critice, până la producția în masă și distribuția de resurse.

Colaps – Crizele naturale și cele provocate de om conduc tendințele izolaționiste și naționaliste la nivel global.

Air Force Futures a trecut funcțiile de bază ale forței comune - lovire, protecție, mișcare și manevră, informații, comandă și control (C2) și sprijin - prin cele patru scenarii

Într-un viitor de ”creștere continuă”, competiția dintre marile puteri între SUA și China continuă, cu mai multe războaie proxy permițând ambelor părți să dezvolte și să testeze noi tehnologii, cum ar fi arme hipersonice, arme biologice și chimice și chiar editarea genetică pentru a îmbunătăți performanța trupelor. Inteligența artificială și automatizarea continuă să progreseze, dar considerentele etice și politice limitează utilizarea acesteia de către armata americană. Senzorii, mai mulți și mai buni, loviturile cu rază lungă de acțiune și rețelele extinse de ucidere îi obligă pe planificatori să abandoneze conceptul de „sanctuare” și să se axeze pe dispersarea mijloacelor și a trupelor. Lanțurile de aprovizionare rămân vulnerabile și interconectate.

În viitorul „transformațional”, țările dobândesc capacitatea de a lovi ținte din spațiu aproape instantaneu, datorită progreselor în domenii precum energia direcționată. Nu există „sanctuare” și țările dezvoltă, de asemenea, noi arme de distrugere în masă bazate pe noi descoperiri biologice și chimice. Inteligența artificială și calculul cuantic au avansat astfel încât oamenii sunt scoși din circuit, iar viteza cibernetică este atât de rapidă încât comandanții nu pot schimba cursul de acțiune la jumătatea operațiiilor. Forțele aeriene și-au consolidat forțele în baze mici, întărite și se bazează din ce în ce mai mult pe platforme verticale de decolare și aterizare de mare viteză, făcute posibile de progresele în tehnologia energetică.

Într-o situație „constrânsă”, dezastrele biologice și naturale au limitat resursele, iar răspândirea pe scară largă a sistemelor anti-acces/de negare a zonei (A2/AD), a făcut și mai dificilă manevrarea trupelor. Loviturile rafinate cu rază lungă de acțiune determină ca Forțele Aeriene și alte servicii să-și disperseze activele în baze mai mici, întărite, chiar și în interiorul SUA. Armamentul avansat provoacă, de asemenea, un impas între marile puteri, ducând la mai multe activități în „zona gri” care nu ajung la un conflict deschis, cum ar fi războiul informațional și piratarea infrastructurii cheie. Cu toate acestea, din cauza polarizării, a resurselor limitate pentru armată și a concentrării asupra dezvoltării de arme avansate, SUA nu este  pregătită să pivoteze pentru a descuraja și a se apăra împotriva activităților din zona gri.

Într-un scenariu de „colaps”, efectele schimbărilor climatice amenință bazele militare și perturbă stațiile terestre care controlează sateliții, provocând coliziuni pe orbita joasă a Pământului care creează nori masivi de resturi și limitează accesul în spațiu. Progresele tehnologice sunt proliferate în întreaga lume, oferind statelor mai mici și actorilor nestatali influență și capacități foarte mari. Statele Unite sunt tulburate de diviziunea politică și socială internă și se retrag din alianța NATO pe măsură ce izolaționismul se dezvoltă, ceea ce conduce Forțele Aeriene și alte servicii militare să se restrângă cu investiții mai mici. Războiul informațional devine din ce în ce mai crucial pe măsură ce comunicațiile se degradează, dar tehnologia avansează, oferind indivizilor capacitatea de a manipula sistemul.

Concluzii ale raportului

Air Force Futures a recunoscut că „cititorii ar trebui să mențină un scepticism sănătos cu privire la direcția și viteza fiecărei tendințe. … Niciuna dintre tendințe nu este inevitabilă și puține vor apărea chiar în modul prezentat în acest raport.”

Cu toate acestea, autorii au remarcat șase concluzii generale:

Calculul transformațional (noile abordări în computing – nota autorului). În fiecare scenariu, inteligența artificială, învățarea automată, sistemele autonome și calculul cuantic au fost factori cruciali.

Mitul Sanctuarului. Progresele în senzori și sisteme de arme – în special fără contramăsuri eficiente – vor face probabil din sanctuare un mit, chiar și în SUA.

Ținte cognitive moi. Progresele în inteligența artificială/ învățarea automată (AI/ML), neuroștiințe și operațiuni informaționale vor duce la o suprafață de atac extinsă în dimensiuneacognitivă. Vor fi posibile ambele variante în același timp: să percepeți lumea mai exact, precum și să fiți înșelați în moduri subtile, dar devastatoare. Abilitatea de a înțelege lumea și de lua decizii corecte mai rapid, în timp ce se inhibă ciclul decizional al adversarului este o cheie a strategiei de superioritate, iar țările puternice dedică cantități mari de resurse acestui efort.

Multiplicatori de forță. Evoluțiile neprevăzute vor avea efecte în cascadă, creând potențiali multiplicatori de forță în domenii care ar putea include „AI/ML, calculul cuantic, energia direcționată, rețele energetice, ubicuitatea senzorilor (omniprezența senzorilor – nota autorului) și operațiunile spațiale”.

Interconectarea economică. Globalizarea crește oportunitățile economice și de soft-power în timp cede asemenea, cresc suprafețele expuse atacurilor și vulnerabilitățile exploatabile. În același timp, deglobalizarea fracturează comerțul și colaborarea intelectuală. Echilibrul format pe baza  interconectivității geostrategice, dar și a blocurilor disparate, va defini următorii 20 de ani.

Colapsul științei vieții. Capacitățile viitoare din sectoarele comerciale și de apărare pot permite actorilor să pună capăt în mod intenționat sau involuntar elementelor esențiale ale vieții. Funcțiile biologice necesită resurse cheie, dintre care multe sunt rare, dar devin și mai rare. Armata noastră va fi rugată să sprijine situațiile neprevăzute, fiind totodată afectată de întreruperi în biologie.

Astfel de concluzii sunt menite să fie un punct de plecare pentru mai multe analize și discuții, spun autorii.

„Raportul va fi folosit pentru a informa planificatorii, strategii și scenariile jocurilor de război care vor poziționa aviatorii să anticipeze, să se pregătească și să opereze în viitor”, potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene, preluat de publicația Air and Space Forces.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel