Cazul Khashoggi. Macron nu vrea încetarea livrărilor de arme către Arabia Saudită

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a calificat vineri drept o 'demagogie' ideea de a se suspenda livrările de arme către Arabia Saudită ca sancţiune în urma asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, aşa cum a cerut Parlamentul European.

,,Ar fi foarte demagogic să spunem că încetăm să vindem arme. Care este influenţa vânzărilor de arme în asasinatul lui Khashoggi ?', a spus preşedintele francez în timpul unei conferinţe de presă la Bratislava, potrivit agenţiei EFE.

Reacţia lui Macron survine după rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European, în care se solicită statelor membre ale UE să impună un embargou asupra vânzărilor de arme către Riad.

Eurodeputaţii au atras atenţia că asasinarea lui Jamal Khashoggi se înscrie în contextul unui val de represiune pe scară largă împotriva apărătorilor drepturilor omului, avocaţilor, jurnaliştilor, scriitorilor şi bloggerilor, acţiuni care s-au intensificat după ce prinţul Mohammed bin Salman a promis să-şi consolideze controlul asupra serviciilor de securitate naţionale.

Cancelarul german Angela Merkel a a anunţat luni că ţara sa încetează livrările de arme către Arabia Saudită şi a cerut o 'poziţie europeană' comună în cazul Khashoggi.

Despre o poziţie europeană comună şi impunerea de sancţiuni a vorbit şi Macron vineri la conferinţa de presă de la Bratislava, dar a insistat că acestea trebuie să vină numai după ce crima va fi elucidată.

,,Nu putem lua decizii pripite, pentru că mai întâi trebuie să ştim ce s-a întâmplat'', a indicat preşedintele francez, amintind totodată că Arabia Saudită este un partener strategic al Franţei, mai ales în ce priveşte combaterea terorismului.

Franţa a vândut anul trecut Arabiei Saudite arme în valoare de circa 1,5 miliarde de euro. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel