Cazul Khashoggi: Germania trebuie să oprească livrările de arme către Arabia Saudită

S.I. Catalin |
Data publicării:

Germania şi-ar pierde credibilitatea în cazul în care continuă orice livrări de arme către Arabia Saudită, chiar cele aprobate înainte de moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a declarat luni un deputat german, relatează Reuters

Norbert Roettgen, membru al conservatorilor cancelarului german şi şeful comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, a declarat că vânzările de arme ar trebui să fie oprite până la clarificarea cazului Khashoggi.

,,Chiar şi acele contracte care au fost deja aprobate nu pot fi onorate acum, atât timp cât cazul nu a fost rezolvat şi atât timp cât nu au existat consecinţe substanţiale la Riad", a declarat Roettgen pentru postul de televiziune ZDF. "Ne-am pierde complet credibilitatea'', a apreciat el.

Jamal Khashoggi, un jurnalist critic la adresa puterii de la Riad, a fost ucis pe 2 octombrie la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Potrivit oficialilor şi mass-mediei din Turcia, corpul jurnalistului a fost dezmembrat după acest asasinat premeditat şi executat de o echipă de 15 persoane.

După ce iniţial a susţinut că Khashoggi a părăsit în viaţă consulatul, Riadul a recunoscut că jurnalistul a fost ucis, afirmând însă că este vorba despre o 'operaţiune neautorizată' de puterea saudită.

Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a cerut luni europenilor să nu semneze contracte noi de vânzări de arme către Arabia Saudită până când Riyadul nu va clarificat complet uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, potrivit tellerreport.

Ministrul conservator (CDU) se referă la decizia anunțată de cancelarul Angela Merkel de a nu autoriza exporturile de arme noi în Arabia Saudită, fără a afecta vânzările deja aprobate.

Germania a autorizat între ianuarie și septembrie curent exporturile de arme către Arabia Saudită în valoare de 416,4 milioane de euro.Vânzarea de sisteme de arme către Riad este o sursă permanentă de tensiune în guvernul de coaliție al lui Merkel între conservatori și social-democrați.

Social-democrații subliniază că acordul de coaliție prevede încetarea totală a vânzărilor de arme către protagoniștii conflictelor militare, cum ar fi Arabia Saudită, care intervin în Yemen.

,,Atâta timp cât există o investigație continuă, atâta timp cât nu știm ce sa întâmplat, cred că nu există nicio bază pentru deciziile pozitive privind exporturile de arme către Arabia Saudită", a declarat ministrul de externe Heiko Maas într-un interviu acordat postului de televiziune ARD.

Exporturile de arme ale Germaniei sunt mai mici comparativ cu cele ale partenerilor europeni, cu Marea Britanie și Franța în frunte. Până în prezent, Parisul și Londra nu intenționează să își modifice politica în această privință.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel