Cauzele prăbușirii avionului F-35 în mai. Concluziile raportului preliminar al US Air Force

DefenseRomania Team / 07 oct 2020 / 11:18

Un raport preliminar al anchetatorilor US Air Force cu privire la prăbușirea avionului de generația a V-a F-35 pe data de 20 mai, în apropiere de Baza Aeriană Eglin, prezintă cauzele accidentului.

Potrivit raportului în cauză, citat de Military.com, prăbușirea aeronavei F-35 a fost cauzată de viteza excesivă la aterizare, coroborată cu mai mulți factori.

Concluzia raportului respectiv arată că aeronava avea la aterizare o viteză de aproximativ 374 km/h (202 de noduri). Avionul F-35 zbura cu aproape 93 de km/h (50 de noduri) mai repede decât era prevăzut conform procedurii.

Amintim că în urma incidentului respectiv pilotul a reușit să se catapulteze, el suferind răni minore.

Raportul precizează că aeronava a fost complet distrusă ca urmare a prăbușirii. Valoarea avionului F-35 prăbușit a fost evaluată la aproximativ 176 milioane dolari și aparținea 58th Fighter Squadron din cadrul 33d Fighter Wing.

Se mai menționează că înainte de catapultare, pilotul a încercat de două ori să redreseze situația, dar fără succes.

Totodată, pilotul a fost distras de o discrepanță a informațiilor proiectate pe display-ul montat pe cască. Se precizează că „în timpul unei faze critice a zborului”, pilotul s-a concentrat prea mult pe acest display și nu a mai verificat corespunzător unghiul și viteza de aterizare. Mai mult, o schimbare de presiune în sistemul de oxigen al aeronavei a accentuat starea de oboseală a pilotului care dormise prost înainte de misiune.

Aeronava s-a prăbușit în timpul unui zbor nocturn de antrenament.

Incidentul din mai a reprezentat al doilea F-35 pe care SUA l-au pierdut. Ulterior, numărul acestora a ajuns la trei. Așa cum preciza DefenseRomania, în urmă cu exact o săptămână, un F-35B al US Marine Corps în apropierea bazei aeriene El Centro, California, în urma unei coliziuni aeriene cu un KC-130J.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy