Câte camioane Iveco a primit Armata României. Stadiul programului: Au fost bifate 80 din 253 în 2020

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Iveco Defence Vehicles
EXCLUSIV
Sursă foto: Iveco Defence Vehicles

Ministerul Apărării a atribuit un contract companiei Iveco pentru fabricarea a 2.902 de camioane pentru Armata României. Camioanele vor fi achiziționate în 16 configurații.

Contractului subsecvent din 2019 prevede livrarea a 942 de camioane în perioada 2020 - 2023. Acest lucru ne-a fost confirmat și de către MApN.

În luna august a anului trecut, ministrul apărării Nicolae Ciucă, împreună cu premierul de la vremea respectivă Ludovic Orban, au participat la inaugurarea lucrărilor pentru realizarea unei noi fabrici pentru camioane militare, fabrică ridicată de cei de la Iveco în localitatea Petrești, județul Dâmbovița. 

Între timp, fabrica de la Petrești a fost inaugurată, devenind funcțională. În august anul trecut ministrul Ciucă declara pe contul personal de Facebook că urmând cu al 301-lea camion, acestea vor fi produse în țara noastră, iar până la finalul anului 253 de camioane vor ajunge în țară.

În total, conform contractelor semnate, Armata României va primi, până la sfârșitul acestui an, 253 de platforme de transport pe roți în diverse configurații, din totalul de 2.902. După finalizarea construcției și demararea producției, începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce la Petrești, în județul Dâmbovița”, spunea anul trecut, ministrul Nicolae Ciucă.

 

Câte camioane Iveco a primit Armata României în 2020

 

Analizând cifrele, se pare că am rămas puțin în urmă. Pentru că, potrivit informațiilor pe care DefenseRomania le-a solicitat MApN, în cursul anului trecut România a primit 80 de camioane. Din aceste 80 de camioane, 48 sunt de capacitate medie și 32 de transport container specializat.

Acordul  cadru încheiat între Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția generală pentru armamente, și IVECO DEFENCE VEHICLES S.p.A. se derulează pe o perioadă de  7 ani (2020-2026) și prevede  achiziționarea unui număr de  2902 vehicule în 16 configurații.

Contractul subsecvent nr. 1/2019, se derulează pe o perioadă de 4 ani (2020-2023) și prevede livrarea a 942 vehicule în 16 configurații, iar până la finalul anului 2020 au fost livrate 80 autocamioane, astfel: 48 de autocamioane de capacitate medie și 32 autocamioane de transport container specializat”, ne-a precizat Ministerul Apărării.

Așadar, 80 de camioane față de 253, cât a anunțat ministrul până la finalul anului. Sigur, există suficient timp ca livrările să fie accelerate iar în decursul celor 4 ani să fie respectată cifra de 942. 

În ceea ce privește „producerea camioanelor în România”, pare a fi vorba mai mult de asamblarea camioanelor. 

Inaugurarea fabricii de la Petrești a avut loc în cursul acestei luni, pe data de 9 aprilie. Fabrica are o capacitate de 440 de vehicule pe an, are cinci linii de producţie şi o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi. Investiţia de la Petreşti este de 50 de milioane de euro şi este realizată în cadrul offsetului aferent contractului de înzestrare a Armatei Române cu vehicule produse de Iveco Defence.

Armata României va fi înzestrată cu autovehicule din gama Iveco High Mobility cu tracţiune 4X4, 6X6 şi 8X8, și 8x8 Prime Mover în 16 variante diferite. O treime dintre camioane vor fi dotate cu cabină blindată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel