Capcana rusă de la Mariupol. Un expert ucrainean explică de ce deblocarea orașului e imposibilă iar totul are legătură cu ofensiva din Donbas

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Forțele ruse încearcă să atragă grosul trupelor ucrainene într-o capcană, în Donbas. Este un moment dificil, dar în astfel de momente apar oportunități, inclusiv deblocarea Mariupolului.

Pe 1 martie, forțele ruse au reușit să încercuiască Mariupolul. De atunci, trupele ucrainene prinse în oraș rezistă atacurilor disperate ale unităților rusești, fără să primească ajutor.

Desigur, mulți analiști, experți, dar și oameni puțin familiarizați cu problemele militare și-a pus întrebarea de ce forțele ucrainene nu acționează din exterior pentru despresurarea unui oraș atât de important din punct de vedere economic și strategic.

Astăzi, într-un interviu (12 aprilie) pentru publicația Unian, Mihailo Samus, expert din cadrul Centrului pentru Studierea Forțelor Armate, Conversiei și Dezarmării (ONG ucrainean) a explicat, printre altele, motivul pentru care deocamdată nu este posibilă deblocarea Mariupolului.

Totul, inclusiv deblocarea Mariupolului, este legat de noua operație, pe care forțele ruse urmează să o lanseze, în curând, în Donbas. Rușii încearcă să atragă forțele principale ucrainene într-o capcană.

”Acum ei speră că, dacă vor angaja [grosul] forțele ucrainene într-o bătălie principală [în zona Donbas] și le vor provoca o înfrângere strategică, vor putea restabili planul anterior” - cucerirea Kievului, Cernigovului, Sumi până la joncțiunea cu Transnistria.

Operația rusă este deocamdată în curs de pregătire, dar până la 9 mai, comandantul forțelor de invazie trebuie să raporteze victoria.

”Rușii au o trăsătură stupidă - să organizeze totul în funcție de o anumită zi. Au un termen - 9 mai, așa că se vor grăbi”, a precizat expertul ucrainean.

”După cum se prezintă situația, au nevoie de încă o săptămână pentru a se pregăti. Dar dacă se pregătesc încă o săptămână, vor avea timp puțin spre deloc. Nu exclud că începerea ofensivei - cu bombardamente masive de artilerie și lovituri aeriene, apoi cu folosirea forțelor terestre - poate avea loc în zilele următoare. Dar, după părerea mea, nu vor avea timp până pe 9 mai. Planificarea lor va eșua.”

Forțele ruse vor acționa pe două direcții importante [de nivel operativ-strategic] – orașele Dnipro și Harkov, pe care vor încerca să le ocupe.

”Cât despre posibilele direcții ale ofensivei, rușii pot lua acum în considerare mai multe. Dacă vorbim despre loviturile principale, vor încerca să învăluie forțele ucrainene pe la nord și sud, plecând [pe două direcții tactic-operative] de la Izium, respectiv Volnovaha. O direcție mare [operativ-strategică] de ofensivă poate fi până la [orașele] Dnipro – Zaporojie prin Pavlograd, iar mai la nord - direcția de atacare a Harkovului dinspre Belgorod [Rusia]”, a detaliat expertul ucrainean.

După începerea fazei terestre a operației din Donbas, forțele ucrainene pot începe deblocarea Mariupolului, însă simultan cu acțiuni pe alte direcții, în zona de sud.

”Oportunitatea [de a debloca Mariupolul] se va deschide doar atunci când rușii vor trece la ofensivă. Adică atunci când își încep operația strategică în Donbas, cu un sud instabil. Atunci, forțele ucrainene vor avea o fereastră de oportunitate pentru a juca mai multe opțiuni de operații contraofensive. Inclusiv deblocarea Mariupolului”, a explicat Samus.

”Vorbim și despre acțiuni în apropiere de Herson: curățat malul [drept] și traversat Niprul, inclusiv în zona Nova Kahovka. Apoi trebuie acționat spre Melitopol și Crimeea. Dacă zdruncinăm situația în zona Melitopol, este evident că rușii vor fi distrași de la Mariupol. Pentru că următorul nostru pas poate fi acțiuni contraofensive de deblocare [a Mariupolului] din două direcții”, a continuat expertul ucrainean.

 

Probabilitatea de atac dinspre Transnistria este deocamdată redusă

 

”Operațiile ofensive active dinspre Transnistria sunt posibile, numai dacă inamicul înconjoară Odesa. Dar fără ocuparea Nikolaevului nu vor putea merge la Odesa. Acest lucru este fizic imposibil. […] Ei sperau să ia Nikolaevul în câteva ore, să treacă repede spre Odesa, să o înconjoare și, în acel moment, să lanseze o ofensivă de pe uscat. Atunci urma să se alăture gruparea transnistreană. Și ca etapă finală - urma să fie efectuată o operație de debarcare.”

Ucraina are nevoie de multe arme din partea Occidentului, pentru a putea rezista și ulterior să se elibereze.

Din punctul de vedere al suprafeței, ”Ucraina este cea mai mare țară din Europa. Sunt necesare multe sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, pentru a proteja suficient teritoriul nostru împotriva loviturilor din aer.”

[…] ”În cele din urmă, s-a decis să ni se predea sistemele sovietice care mai sunt în fostele țările din Pactul de la Varșovia, însă nu ni s-au dat sisteme occidentale, cu excepția celor cu rază scurtă Starstreak și Stinger. Dar, avem nevoie de sisteme mai puternice, precum Patriot, sau sistemul NASAMS, care acoperă cel puțin 40 de kilometri.”

”Pe lângă apărarea antirachetă, sunt necesare și arme ofensive: artilerie grea, MLRS occidentale de înaltă precizie și avioane pentru a lansa operații de contraofensivă. Avem nevoie de arme grele cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie. Până la urmă, vom ajunge în faza, în care va fi necesar să ne eliberăm teritoriul prin forță. Dacă Ucraina ar avea deja aceste MLRS de tip HIMARS, pregătirea rușilor pentru ofensiva din Donbas ar sta altfel. Ar fi mai puțin eficientă”.

Proiectul de lege american, prin care SUA să poată transfera imediat în Ucraina armament greu sub formă de închiriere, poate opri războiul prin victoria Ucrainei. Este singura soluție, deoarece Putin va continua luptele, indiferent de pierderile armatei sale.

Nu este încă sigur că președintele Biden va decide să aprobe legea privind închirierea/împrumutul de armament către Ucraina, apreciază Mihailo Samus, deoarece există amenințarea de război asupra SUA din partea lui Putin.

”Dar dacă se ia decizia privind închirierea, administrația Biden va putea transfera în Ucraina orice și în orice cantități, conform regulilor de leasing sau închiriere. Totuși, presupun că, dacă se va lua o astfel de decizie, Statele Unite se vor concentra pe un ajutor care nu va provoca Rusia. De exemplu, vor fi transferate resurse materiale, vehicule blindate, arme de calibru mic, combustibil.”

”Cu toate acestea, cu cât Statele Unite ne vor transfera mai devreme artilerie grea, MLRS și avioane, cu atât mai repede acest conflict se va încheia cu victorie pentru Ucraina. Pentru că Putin nu se va opri. Dacă Biden nu înțelege asta, este foarte rău. Putin nu mai are unde să meargă. Nici 100, nici 200 de mii de soldați ruși uciși nu-l vor opri”, a concluzionat expertul ucrainean.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel