Candidatul nominalizat pentru postul de ambasador al SUA la Priștina susține dezvoltarea Forței de Securitate din Kosovo ca "forță pentru apărare teritorială"

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Jeffrey Hovenier, candidatul președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, pentru postul de ambasador în Kosovo, s-a prezentat marți, 5 octombrie, în fața Comitetului pentru relații externe al Senatului SUA.

În timpul prezentării sale, Hovenier a afirmat că a făcut parte din eforturile SUA de a proteja populația kosovară în ultimul război sub mai multe aspecte, dar a subliniat rolul pe care l-a avut ca membru al echipei Națiunilor Unite, creată de fostul președinte finlandez, Martti Ahtisaari, care a elaborat Planul Ahtisaari și a pregătit calea pentru independența a Kosovo.

Acesta a afirmat că, dacă va fi numit ambasador al SUA în Kosovo, va avea ca prioritate continuarea sprijinului american pentru un Kosovo suveran și democratic.

El a menționat apoi sprijinul pentru dialogul dintre Kosovo și Serbia, mediat de Uniunea Europeană, care ar trebui să se concentreze pe recunoașterea reciprocă.

Hovenier a reiterat faptul că Kosovo este un stat independent și că autoritățile din Kosovo guvernează întregul stat. Cu toate acestea, el a menționat provocările cu care se confruntă această țară în acest sens. El a afirmat că dialogul de la Bruxelles a făcut progrese în domeniul serviciilor vamale și al sistemului judiciar, dar este încă de lucrat, în special, în ceea ce privește guvernarea municipală. "Acceptăm că Serbia vrea să sprijine comunitatea sârbă din Kosovo, ceea ce este rezonabil. Dar acest lucru trebuie făcut în cadrul constituțional și în conformitate cu legile Kosovo".

 

Serbia mai are încă nevoie să fie impulsionată

 

Întrebat de senatorul Bob Menendez cum vede rolul Serbiei în procesul de dialog cu Kosovo, întrucât, potrivit acestuia, Belgradul nu se dovedește întotdeauna a fi un "bun partener", candidatul la funcția de ambasador a spus că va lucra cât mai mult posibil pentru normalizarea  relațiilor dintre cele două țări. "Ca orice altă problemă din Balcani, problema necesită muncă de ambele părți. Concentrarea mea va fi să încurajez autoritățile kosovare să se angajeze în mod constructiv și urgent în acest proces, dar trebuie să fiu de acord cu dumneavoastră că autoritățile din Serbia au nevoie de același impuls, însă nu pot fi de acord că interlocutorii sârbi nu au am fost întotdeauna în această linie în timpul procesului".

În prezentarea sa, Hovenier s-a referit și la dezvoltarea Forței de Securitate din Kosovo (FSK). El a susținut că va sprijini dezvoltarea treptată și transparentă a FSK, spunând că SUA ar putea ajuta în avansarea Kosovo, transformându-se din consumator în furnizor de securitate. "Dacă voi fi ales ambasador, voi sprijini dezvoltarea treptată și continuă a FSK într-o forță multietnică, interacționând cu NATO, ca o forță de apărare teritorială".

Când senatorul SUA Jeanne Shaheen le-a cerut ambasadorilor nominalizați în Kosovo și Bosnia și Herțegovina, Jeffrey Hovenier și Michael Murphy, să explice cum aceste țări ar putea fi îndreptate spre vest și ținute departe de influența Chinei și Rusiei, candidatul pentru postul de ambasador la Priștina a afirmat că Kosovo este un caz "sui generis" în regiune, deoarece nici Rusia, nici China nu au recunoscut Kosovo și, în consecință, influența acestor state nu este foarte vizibilă.

"Pe termen scurt, cred că sarcina noastră este de a încuraja autoritățile kosovare să facă reformele necesare pentru a fi gata de aderare la Uniunea Europeană și la NATO. "UE a jucat un rol constructiv în anumite aspecte când vine vorba de Kosovo, dar aveți dreptate când spuneți că stimulentul pentru aderare a fost un catalizator pentru reforme și schimbări".

Hovenier a precizat că va încuraja și țările UE care nu au recunoscut Kosovo să se gândească la impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra procesului de aderare.

Statele membre UE care nu au recunoscut Kosovo sunt: ​​Spania, Slovacia, Cipru, România și Grecia.

Sesiunea pentru alegerea noului ambasador în Kosovo vine după încheierea mandatului lui Philip Kosnett de ambasador în Kosovo.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel