Canada alocă încă 70 de milioane USD pentru dezvoltarea programului avionului F-35

Cristian Soare / 07 mai 2020 / 20:26
Un avion F-35B sub comanda US Army, în timpul procesului de mentenanță. Sursă foto: www.f35.com
Un avion F-35B sub comanda US Army, în timpul procesului de mentenanță. Sursă foto: www.f35.com

Guvernul de la Ottawa a aprobat alocarea a 70,1 milioane USD, ca parte a investiţiei militare pe care Canada o face în programul de dezvoltare a avionului de vânătoare F-35 Lightning II, în ciuda faptului că, până la această oră, nu a prezentat garanţii că ar urma să cumpere acest tip de aeronavă, precizează mass-media canadiană.

Canada a efectuat plata anuală, ca parte a contribuţiei sale la programul F-35, către armata SUA, săptămâna trecută, cheltuind 70,1 milioane USD pentru a rămâne una dintre cele nouă țări partenere în acest proiect.

Ţările partenere ale proiectului F-35, adică statele care se angajează să cumpere astfel de aparate de la Lockheed Martin, sunt obligate să acopere o parte din costurile de dezvoltare ale avionului de vânătoare american, de generaţia a V-a, pentru a putea rămâne parte a acestui grup select.

Ţările partenere ale proiectului F-35 sunt, în ordine alfabetică: Australia, Canada, Danemarca, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Turcia (suspendată anul trecut pentru achiziţia de sisteme S-400), Marea Britanie, Statele Unite şi Coreea de Sud.

Ţările partenere în cadrul programului F-35 beneficiază de avantajul de a obține o reducere la achiziționarea avioanelor, dar şi sume de bani obţinute în urma contractelor încheiate pentru mentenanţa acestor aeronave.

Din anul 1997 şi până astăzi, Canada a investit în programul avionului de vânătoare F-35, suma totală de 541,3 milioane dolari americani.

„Această participare oferă industriei canadiene oportunități contractuale care sunt disponibile doar pentru participanții la program", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului canadian al Apărării, Daniel Le Bouthillier.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy