Canada alocă încă 70 de milioane USD pentru dezvoltarea programului avionului F-35

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion F-35B sub comanda US Army, în timpul procesului de mentenanță. Sursă foto: www.f35.com
Un avion F-35B sub comanda US Army, în timpul procesului de mentenanță. Sursă foto: www.f35.com

Guvernul de la Ottawa a aprobat alocarea a 70,1 milioane USD, ca parte a investiţiei militare pe care Canada o face în programul de dezvoltare a avionului de vânătoare F-35 Lightning II, în ciuda faptului că, până la această oră, nu a prezentat garanţii că ar urma să cumpere acest tip de aeronavă, precizează mass-media canadiană.

Canada a efectuat plata anuală, ca parte a contribuţiei sale la programul F-35, către armata SUA, săptămâna trecută, cheltuind 70,1 milioane USD pentru a rămâne una dintre cele nouă țări partenere în acest proiect.

Ţările partenere ale proiectului F-35, adică statele care se angajează să cumpere astfel de aparate de la Lockheed Martin, sunt obligate să acopere o parte din costurile de dezvoltare ale avionului de vânătoare american, de generaţia a V-a, pentru a putea rămâne parte a acestui grup select.

Ţările partenere ale proiectului F-35 sunt, în ordine alfabetică: Australia, Canada, Danemarca, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Turcia (suspendată anul trecut pentru achiziţia de sisteme S-400), Marea Britanie, Statele Unite şi Coreea de Sud.

Ţările partenere în cadrul programului F-35 beneficiază de avantajul de a obține o reducere la achiziționarea avioanelor, dar şi sume de bani obţinute în urma contractelor încheiate pentru mentenanţa acestor aeronave.

Din anul 1997 şi până astăzi, Canada a investit în programul avionului de vânătoare F-35, suma totală de 541,3 milioane dolari americani.

„Această participare oferă industriei canadiene oportunități contractuale care sunt disponibile doar pentru participanții la program", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului canadian al Apărării, Daniel Le Bouthillier.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel