Canada a suspendat licențele de export către Turcia de echipamente pentru drone

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Canada a anulat permisele de export către Turcia pentru tehnologia dronelor după ce ministrul de externe a declarat că există ”dovezi credibile” că tehnologia furnizată de Canada a fost utilizată de Azerbaidjan în conflictul din Nagorno-Karabakh.

Într-o declarație publicată luni, ministrul de externe al Canadei, Marc Garneau, a declarat că în urma analizelor efectuate ”au fost găsite dovezi credibile” că tehnologia canadiană a fost utilizată pe teritoriul disputat în timpul celor șase săptămâni de lupte dintre Azerbaidjan și Armenia, transmite Greek Reporter.

Azerbaidjanul a fost susținut de Turcia în războiul civil din 2020 pentru controlul din regiunea disputată Nagorno-Karakbakh.

Analiza a constatat că sistemele fabricate în Canada au fost utilizate pe dronele utilizate în războiul, care a avut loc în toamna anului 2020.

Deja încă din octombrie anul trecut, Canada și-a suspendat permisele de export către Turcia după rapoarte care spuneau că armata azeră - susținută de Ankara - folosea sisteme de detectare a imaginilor și de direcționare pentru drone, fabricate de o companie canadiană.

La acea vreme, Garneau declara ”această utilizare nu este în concordanță cu politica externă canadiană și nici cu asigurările date de Turcia privind utilizarea finală a echipamentelor”.

Ministrul canadian al afacerilor externe a mai spus că a vorbit cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu pentru a deschide un dialog despre care Garneau a declarat că este menit ”să construiască încredere reciprocă și o mai mare cooperare în ceea ce privește permisele de export”.

Garneau a declarat: ”Turcia este un aliat important al NATO și aplicațiile legate de programele de cooperare NATO vor fi evaluate de la caz la caz.”

Conform Reuters, Mevlut Cavusoglu a cerut Canadei să își revizuiască restricțiile privind industria de apărare.

Toamna trecută, grupul anti-război Project Plowshares a declarat că Turcia a folosit tehnologii pentru drone fabricate de compania canadiană L3Harris WESCAM, o filială a companiei americane de apărare L3Harris, în mai multe zone de conflict.

Cesar Jaramillo, directorul executiv al Plowshares, a declarat pentru Al Jazeera că a salutat anunțul ministrului afacerilor externe canadian, ”chiar dacă au trecut luni de când a devenit clar că exporturile canadiene de arme erau deviate în mod ilegal către Nagorno-Karabakh”.

Project Plowshares a identificat o conexiune tulburătoare cu tehnologia canadiană, mai precizează sursa citată. ”Foarte important, societatea civilă și mass-media au identificat aceste cazuri de diversiune, nu guvernul canadian. Acest lucru ridică întrebări cu privire la eficacitatea mecanismelor de verificare post-export la dispoziția Ottawa”, a declarat Jaramillo.

Raportul final emis de guvernul canadian a afirmat că există ”dovezi credibile că UAV-urile Bayraktar TB2 - echipate cu senzori canadieni - au fost utilizate conflictul din Nagorno-Karabakh”.

În plus, Canada deja suspendase temporar emiterea de noi autorizații de export către Turcia în 2019, după ce forțele turcești au lansat un atac militar în nord-estul Siriei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel