Canada a suspendat licențele de export către Turcia de echipamente pentru drone

Eduard Pascu / 14 apr 2021 / 20:14

Canada a anulat permisele de export către Turcia pentru tehnologia dronelor după ce ministrul de externe a declarat că există ”dovezi credibile” că tehnologia furnizată de Canada a fost utilizată de Azerbaidjan în conflictul din Nagorno-Karabakh.

Într-o declarație publicată luni, ministrul de externe al Canadei, Marc Garneau, a declarat că în urma analizelor efectuate ”au fost găsite dovezi credibile” că tehnologia canadiană a fost utilizată pe teritoriul disputat în timpul celor șase săptămâni de lupte dintre Azerbaidjan și Armenia, transmite Greek Reporter.

Azerbaidjanul a fost susținut de Turcia în războiul civil din 2020 pentru controlul din regiunea disputată Nagorno-Karakbakh.

Analiza a constatat că sistemele fabricate în Canada au fost utilizate pe dronele utilizate în războiul, care a avut loc în toamna anului 2020.

Deja încă din octombrie anul trecut, Canada și-a suspendat permisele de export către Turcia după rapoarte care spuneau că armata azeră - susținută de Ankara - folosea sisteme de detectare a imaginilor și de direcționare pentru drone, fabricate de o companie canadiană.

La acea vreme, Garneau declara ”această utilizare nu este în concordanță cu politica externă canadiană și nici cu asigurările date de Turcia privind utilizarea finală a echipamentelor”.

Ministrul canadian al afacerilor externe a mai spus că a vorbit cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu pentru a deschide un dialog despre care Garneau a declarat că este menit ”să construiască încredere reciprocă și o mai mare cooperare în ceea ce privește permisele de export”.

Garneau a declarat: ”Turcia este un aliat important al NATO și aplicațiile legate de programele de cooperare NATO vor fi evaluate de la caz la caz.”

Conform Reuters, Mevlut Cavusoglu a cerut Canadei să își revizuiască restricțiile privind industria de apărare.

Toamna trecută, grupul anti-război Project Plowshares a declarat că Turcia a folosit tehnologii pentru drone fabricate de compania canadiană L3Harris WESCAM, o filială a companiei americane de apărare L3Harris, în mai multe zone de conflict.

Cesar Jaramillo, directorul executiv al Plowshares, a declarat pentru Al Jazeera că a salutat anunțul ministrului afacerilor externe canadian, ”chiar dacă au trecut luni de când a devenit clar că exporturile canadiene de arme erau deviate în mod ilegal către Nagorno-Karabakh”.

Project Plowshares a identificat o conexiune tulburătoare cu tehnologia canadiană, mai precizează sursa citată. ”Foarte important, societatea civilă și mass-media au identificat aceste cazuri de diversiune, nu guvernul canadian. Acest lucru ridică întrebări cu privire la eficacitatea mecanismelor de verificare post-export la dispoziția Ottawa”, a declarat Jaramillo.

Raportul final emis de guvernul canadian a afirmat că există ”dovezi credibile că UAV-urile Bayraktar TB2 - echipate cu senzori canadieni - au fost utilizate conflictul din Nagorno-Karabakh”.

În plus, Canada deja suspendase temporar emiterea de noi autorizații de export către Turcia în 2019, după ce forțele turcești au lansat un atac militar în nord-estul Siriei.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy