“Cadou pentru Putin”: Cehii au demarat o nouă strângere de fonduri pentru un lansator de rachete RM-70 destinat Ucrainei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În cadrul inițiativei “Cadou pentru Putin”, cetățenii cehi au strâns în patru ore începând din această dimineață peste două milioane de coroane, pentru achiziționarea unui lansator de rachete RM-70. Suma necesară pentru cumpărarea lansatorului de rachete denumit Přemysl, cu un pachet de 365 de rachete, este de 50 de milioane de coroane.

Coautorul proiectului, Martin Ondráček, a declarat, pe 20.02.2023, pentru agenția de presă ČTK, că este vorba despre cel mai rapid început al unei colecte cehe pentru achiziționarea de arme destinate armatei ucrainene.

“RM-70 este o armă mobilă de artilerie reactivă, care permite executarea  focul prin lovituri simple sau în salvă. Astfel, o salvă de patruzeci de rachete poate ara perfect o suprafață de trei hectare. De aici și denumirea armei - Přemysl. Și, deoarece se apropie primăvara și odată cu ea munca la câmp, Přemysl ni se pare o alegere logică”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul inițiativei.

După cum a anunțat Ondráček, producătorul ceh de muniție STV Group a început deja modernizarea și reconstrucția lansatorului de rachete pentru nevoile armatei ucrainene, iar lucrările ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii aprilie.

Banii sunt proaspăt încasați în contul inițiativei, iar fondurile vor fi predate ambasadei Ucrainei numai după ce suma țintă va fi atinsă. Ondráček consideră că cel puțin 3,5 milioane de coroane vor fi strânse până în seara primei zile de colectare.

O parte importantă a campaniei “Cadou pentru Putin” constă în alegerea numelor pentru armele destinate Ucrainei. În trecut, cehii au cumpărat pentru armata ucraineană tancul Tomáš sau sistemul de apărare antiaeriană Viktor. “Přemysl este un nume ceh vechi, pe care ucrainenii îl cunosc și ei, dar este foarte greu de pronunțat pentru alte națiuni”, a spus Ondráček.

Lansatorul de rachete RM-70 are o greutate de 24 de tone și este amplasat pe un șasiu de tip Tatra. Echipajul mașinii este format din patru persoane. În câmp, aceasta se poate deplasa cu o viteză de până la 25 de kilometri pe oră și are o autonomie de peste 20 de kilometri.

Proiectul “Cadou pentru Putin” a fost anunțat la începutul lunii mai a anului trecut de omul de afaceri Dalibor Dědek. Banii încasați merg în contul ambasadei Ucrainei la Praga și, sub egida Ministerului ceh al Apărării, sunt folosiți pentru cumpărarea de echipamente militare de la producătorii și furnizorii cehi, în conformitate cu cerințele armatei ucrainene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel