Bulgaria anulează licitația pentru transportoare, program ce se îndreaptă spre eșec. Sofia avea „pe masă” AMV și Piranha V

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
AMV, sursă foto: Patria Group
AMV, sursă foto: Patria Group

Dacă în România înzestrarea cu Piranha V, după unele întârzieri, se află în curs de derulare, Ministrul Apărării de la Sofia, Krasimir Karakachanov a anunțat că a cerut Executivului țării vecine să anuleze licitația pentru transportoare blindate. Motivul ține de prețul celor două oferte rămase în competiție.

În cadrul licitației, în etapa finală, au rămas două companii: Finlandezii de la Patria care oferă Bulgariei transportoare blindate AMV și General Dynamics Land System-Mowag (multinațională europeană cu capital american) care a oferit Piranha V.

Doar că, scrie Reuters, Sofia nu a fost mulțumită. Potrivit sursei citate, finlandezii au depășit bugetul estimat cu 30%, iar americanii cu 50%.

Karakachanov a mai precizat că a solicitat companiei bulgare Terem să realizeze un raport dacă Bulgaria poate realiza proiectul doar cu companiile bulgare, inclusivprin asamblarea unor componente în țară.

De precizat că Bulgaria intenționa să achiziționeze 150 de blindate.

Despre problemele cu această licitație DefenseRomania a scris din octombrie anul trecut, când presa bulgară anticipa deznodământul, în contextul în care existau informații că bugetul va fi depășit.

La vremea respectivă presa de la Sofia semnala că o anulare a licitației ar putea însemna sfârșitul programului. Asta întrucât, cu toate că Ministerul Apărării bulgar ar dori să reia de la zero licitația, o reluare procedurii va necesita din nou avizul Parlamentului de la Sofia. Și, în contextul crizei economice generate de coronavirus ori în contextul unei noi finanțări pentru noua etapă a programului F-16, Parlamentul ar putea să nu mai aprobe finanțarea vehiculelor.

De precizat și faptul că vecinii noștri au fost patru oferte la începutul licitației: Artec (Germania), un joint-venture format din Rheinmetall şi Krauss-Maffei Wegmann, cu Boxer, Nexter (Franța) care a propus VBCI, finlandezii de la Patria care au oferit Bulgariei blindate AMV și General Dynamics Land System-Mowag (multinațională europeană cu capital american) care a oferit Piranha V.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel