Bulgaria a cerut o extindere a prezenței NATO în regiunea Mării Negre: Nicio altă regiune nu a fost atât de grav afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Nave militare NATO navigând în Marea Neagră
Nave militare NATO navigând în Marea Neagră

Premierul bulgar Dimitar Glavchev a cerut extinderea prezenței NATO în regiunea Mării Negre și în Balcanii de Vest, citează Mediapool. Oficialul a declarat că nicio altă regiune din NATO și din Uniunea Europeană nu a fost atât de grav afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei precum regiunea Mării Negre.

Bulgaria rămâne ferm angajată să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar, a declarat premierul interimar Dimitar Glavchev în timpul sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO, care a avut loc la Palatul Național al Culturii.

În absența președintelui bulgar Rumen Radev, care se află în străinătate, Glavchev a subliniat că îmbunătățirea interoperabilității operaționale a forțelor ucrainene va deschide calea pentru o viitoare aderare. Bulgaria continuă să ofere ajutor militar Ucrainei, dar Kievul așteaptă sisteme de apărare aeriană și rachete antiaeriene.

,,Ucraina a devenit apărătorul întregii Europe, precum și al valorilor noastre democratice comune", a declarat Glavchev.

El a reamintit că din 2022, Ucraina și-a apărat cu curaj libertatea și suveranitatea împotriva agresiunii rusești. Prin urmare, sprijinul pentru Ucraina și restabilirea suveranității și integrității sale teritoriale sunt esențiale pentru o pace durabilă în Europa, a spus premierul Bulgariei.

Acesta a subliniat că este de datoria noastră colectivă să continuăm să sprijinim în mod neclintit Ucraina și poporul său.

Prim-ministrul interimar a reamintit că, prin intermediul a șapte decizii ale Adunării Naționale, Bulgaria a oferit o gamă largă de asistență - tehnică, militară, umanitară și pentru reconstrucție.

 

NATO rămâne un garant al securității și prosperității

 

Glavchev a subliniat că nu există nicio altă regiune din NATO și din Uniunea Europeană (UE) care să fi fost atât de grav afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei ca regiunea Mării Negre.

,,Prin urmare, necesitatea unei abordări strategice a Mării Negre a fost una dintre principalele concluzii ale celei de-a doua Conferințe privind securitatea la Marea Neagră din cadrul Platformei Internaționale a Crimeii, care a avut loc la Sofia în luna aprilie a acestui an", a declarat premierul interimar al Bulgariei.

Oficialul a precizat că, prin războiul împotriva Ucrainei, Rusia urmărește să își stabilească dominația de necontestat în Marea Neagră, să își extindă influența în Balcanii de Vest și, din ce în ce mai mult, în regiunea Caucazului de Sud.

,,NATO rămâne un garant al securității și prosperității Bulgariei", a declarat Glavchev.

Potrivit acestuia, NATO a fost o alegere de civilizație, o motivație pentru generații de bulgari, a jucat un rol fundamental în stabilirea valorilor democratice, a contribuit la dezvoltarea păcii și prosperității în țară.

În opinia sa, NATO ar trebui să continue să trimită un mesaj clar și să ajute la consolidarea rezilienței.

,,Asigurarea resurselor necesare este crucială. Dezinformarea și alte amenințări hibride ne pun în pericol capacitatea de rezistență. În acest sens, propunerea de înființare a unui Centru de reziliență a democrației devine din ce în ce mai importantă. O realizare istorică a NATO este menținerea păcii. În 2025, Adunarea Parlamentară își va sărbători cea de-a 70-a aniversare; să ne bucurăm că facem parte din Alianță și să fim gata să cooperăm și mai strâns", a adăugat Dimitar Glavchev.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel