Bruiajul rusesc a ajuns până în Arctica. Norvegia este îngrijorată de dislocarea sistemelor rusești de război electronic în Peninsula Kola

Ionel Copcea |
Data publicării:
Complex rusesc de război electronic de tip Palantin. Foto: MENAFN
Complex rusesc de război electronic de tip Palantin. Foto: MENAFN

Presa rusă a anunțat, pe 15.04.2024, că Centrul Norvegian de Război Electronic (NEWC) este îngrijorat din cauza instalării de către Federația Rusă a unor noi mijloace de război electronic în Peninsula Kola.

De asemenea, serviciile de informații franceze, citând experții NEWC, au raportat o creștere semnificativă a operațiunilor de bruiaj în Arctica, fapt ce afectează funcționarea GPS-ului.

Potrivit datelor deținute de specialiștii militari norvegieni, Flota de Nord din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a desfășurat sisteme de război electronic de tip Murmansk-BN și Krasukha-4 în timpul etapei arctice a exercițiului NATO cu numele de cod Steadfast Defender 2024 din luna martie a acestui an.

După cum au informat și reprezentanții serviciilor sepciale franceze, partea rusă a vrut să perturbe exercițiul prin bruierea semnalelor GPS și, de asemenea, să culeagă informații despre arhitectura comunicațiilor NATO și unele dintre noile sisteme utilizate de militarii statelor membre.

Experții occidentali apreciază că Federația Rusă are acum capacitatea de a perturba operațiile militare norvegiene. Dacă tensiunile cu Kremlinul escaladează, autoritățile de la Oslo, care ar fi primele în linia confruntărilor cu forțele ruse, ar putea întâmpina dificultăți din cauza incapacității de a contracara operațiunile rusești de bruiaj”, se arată într-un raport al Serviciului francez de informații.

În timp ce specialiștii norvegieni de la NEWC evaluează posibilitățile de a elimina această amenințare, comandantul Forțelor Navale din Suedia vecină a cerut la rândul său alianței să răspundă la funcționarea sistemelor de război electronic rusești din Regiunea Kaliningrad. 

Comentariul autorului: În ultima perioadă, sistemele rusești de război electronic au fost utilizate pentru perturbarea semnalelor GPS de-a lungul întregii linii de contact cu NATO din vestul Federației Ruse, din Arctica și până la Marea Neagră.

Probabil că, militarii ruși exersează tehnici de contracarare a echipamentelor electronice ale statelor membre NATO, în cazul escaladării situației și declanșării unui conflict armat cu Alianța Nord-Atlantică.

Deși în acest domeniu rușii par să fie cu un pas înaintea statelor occidentale, trebuie precizat faptul că sistemele rusești de război electronic și-au demonstrat limitele în timpul conflictului din Ucraina. Cu toate că acestea au fost întrebuințate la scară largă, partea rusă nu a reușit, de exemplu, să contracareze rachetele și dronele ucrainene, care au executat lovituri repetate împotriva trupelo ruse nu numai pe teritoriul Ucrainei, ci și în Federația Rusă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel