Blindatele Saur 2, oferta României pentru Egipt. Industria românească forțează reintrarea pe piața arabă

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Transportor blindat amfibiu Saur 2, sursă foto: Romarm
EXCLUSIV
Transportor blindat amfibiu Saur 2, sursă foto: Romarm

Industria de apărare românească a făcut un pas important pentru a reintra în zona arabă. Viorel Manole, directorul PATROMIL, a anunțat că în cursul săptămânii trecute au fost semnate mai multe acorduri. Printre alte domenii, oferta țării noastre către Egipt, o va reprezenta transportorul blindat 8x8 Saur-2.

La invitația oficială a președintelui AOI (Arab Organization for Industrialization), o delegație română din cadrul PATROMIL a efectut o misiune economică în Egipt în cursul săptămânii trecute. Au fost semnate două acorduri de colaborare între PATROMIL și AOI și ROMARM și AOI, acorduri prin care s-a statuat decizia de reluare și dezvoltare a relațiilor trandiționale de cooperare industrială bilaterală.

Potrivit spuselor lui Viorel Manole, acordul semnat între AOI și PATROMIL cuprinde o sferă mai largă de domenii de interes, precum prelungirea resurselor diverselor tipuri de rachete, transportoare blindate, sisteme optoelectronice, sisteme de comunicații, sisteme de comandă control, sisteme de protecție balistică, „în general toate domeniile pe care membri PATROMIL le dețin ca capabilități și pe care egiptenii fie nu le au, fie le au depășite tehnologic”.

 

România, dispusă să transfere tehnologie către Egipt

 

„Un punct care a făcut și face diferența între noi și alte țări posibil competitoare, a fost cerința expresă a egiptenilor, aici mă refer și la clasa politică, atât la întâlnirile din București cât și de la Cairo am avut și reprezentanți ai Parlamentului egiptean, a căror cerere expresă a fost să fim de acord să transferăm tehnologie în așa fel încât egiptenii să poată să le producă la ei, întâi cu noi, apoi independent”, a declarat Viorel Manole, în exlcusivitate pentru DefenseRomania.

Directorul PATROMIL ne-a mărturisit că principalul interes pe care partea egipteană l-a manifestat a fost pentru transportoare blindate militare.

„S-a mai încheiat un protocol între AOI (Arab Organization for Industrialization) și compania națională Romarm, unicul producător din România de transportoare blindate la Moreni. Se dorește o revenire a României pe piața egipteană. Partenerul nostru strategic Statele Unite, într-o formă sau alta, ne-au încurajat și pe noi și pe ei să continuăm acest demers. 

Urmează pe aceste domenii să începem să facem oferte tehnico-comerciale, să invităm decidenții egipteni în România. Am găsit momentul cel mai prielnic în luna mai când va avea loc o nouă ediție a BSDA (Black Sea Defense & Aerospace). Le vom prezenta oferta nostră iar cu ocazia asta vom putea face și demonstrații reale, inclusiv cu trageri în poligon și misiuni cu transportoarele noastre. Deocamndată ne canalizăm oferta de a colabora și a face transfer tehnologic pe Saur 2”, ne-a dezvăluit Manole.

 

SAUR 2, oferta României pentru Egipt

 

(w670) Transporto

Viorel Manole a subliniat că Saur 2 este un transportor blindat amfibiu, capacitate pe care nu o are Piranha V. Totodată, Saur 2 e omologat cu Armata română, fapt ce reprezintă un nou avantaj pentru oferta României întrucât cumpărătorul extern e mereu interesat dacă Armata statului care vinde echipamentul îl utilizează.

„Oferta României către Egipt, pe zona de transportoare blindate, va fi „mai mult ca sigur Saur-2”, concluzionează Viorel Manole, care a adăugat că așteptările sunt mari cu privire la reintrarea industriei românești de apărare în zona arabă nord-africană și, probabil, ulterior și Orientul Mijlociu. În acest sens, directorul PATROMIL a amintit că Egiptul reprezintă și interesul Tunisiei, e o voce puternic implicată în relația cu Algeria iar AOR are solicitări și de la alte state arabe prietene. Totodată, Viorel Manole a salutat suportul politic cu privire la îndeplinirea acestor obiective a industriei românești de apărare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel