Blindatele Piranha V din noul lot pentru Armata română vor fi echipate cu aruncătoare Cardom produse în România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un Piraha V danez, în timpul unor trageri cu aruncătorul Cardom de 120 mm. Sursă foto: Forțele armate daneze
Un Piraha V danez, în timpul unor trageri cu aruncătorul Cardom de 120 mm. Sursă foto: Forțele armate daneze

Următorul lot de transportoare blindate de tip Piranha V care vor intra în dotarea forțelor armate române vor fi echipate cu mortiere autonome de tip Cardom Spear, de calibrul 120 mm, ale Elbit Systems, care vor fi produse în țara noastră.

 

Elmet Group a prezentat la Black Sea Defense & Aerospace 2022 (BSDA) aruncătorul Cardom, care vor fi produse în România la Bacău. 

Cardom este un mortier de 120 mm, dezvoltat de Elbit Systems, care poate lovi ținte la peste 7 kilometri.

În discuțiile purtate cu reprezentanții Elmet, aceștia ne-au precizat că sistemul este produs complet în România iar aruncătorul va fi echipat pe următorul lot de 26 de transportoare Piranha V.

În alte configurații transportoarele pot deservi ca blindate ambulanță, recuperare, comandă, dar în dotarea Armatei noastre Piranha V sunt și în configurația în care sunt echipate cu turelă Elbit cu tun de 30 mm.

Lotul următor de 26 de Piranha V va dispune de aruncătoare Cardom de 120 mm, montat direct pe podeaua vehiculului.

Mai mult, reprezentanții Elmet ne-au precizat că mortierul poate utiliza inclusiv muniție inteligentă, deși acest tip de muniție nu e folosită de Armata română.

„Poate integra inclusiv muniție inteligentă ghidată prin GPS, care în momentul de față nu e folosită în România. O modificare a softului însă ar permite utilizarea și acestui tip de muniție”, ne-au precizat reprezentanții Elmet, care au subliniat că toate componentele sistemului sunt produse în România, de către Elmet, companie deținută de gigantul Elbit Systems. 

2. Un Piraha ... (cardom-piranha-v-danemarca_46203200.jpg)

Un Piraha V danez, în timpul unor trageri cu aruncătorul Cardom de 120 mm. Sursă foto: Forțele armate daneze

 

Cardom, Elbit Systems

 

Înzestrarea forțelor armate române cu transportoare blindate Piranha V

 

Piranha V vor fi construite în România în baza unui acord de tip joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania).

România a demarat programul esenţial de înzestrare 'Transportor blindat pentru trupe 8x8' în urma căruia marele câștigător a fost Piranha V, a fost iniţiat, în noiembrie 2017, prin Hotărâre a Guvernului României, prin care erau aprobate circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma Piranha V şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.

Începând din acest an transportoarele vor fi produse în țara noastră.

CITEȘTE ȘI: Blindate slovace Piranha V, made în Romania? Slovacia a cerut informații despre Piranha V, într-un contract gigant

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel