Liderul suprem al Iranului acuză străinii pentru „revolte” și continuă represiunea manifestanților furioși. Biden promite sancţiuni

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei

”Statele Unite vor impune noi sancţiuni împotriva autorilor de violenţe contra manifestanţilor paşnici”, a spus Casa Albă într-un comunicat.

Manifestaţiile au intrat în a treia săptămână de când tânăra de 22 de ani a murit pe 16 septembrie, la câteva zile după ce fusese arestată pentru încălcarea strictului cod vestimentar al Iranului.

Preşedintele american s-a declarat ”serios îngrijorat de informaţiile privind represiunea tot mai violentă împotriva manifestanţilor din Iran, inclusiv a studenţilor şi femeilor” şi a promis: ”Statele Unite sunt alături de femeile iraniene şi de toţi cetăţenii iranieni al căror curaj este o inspiraţie pentru lume”.

 Liderul suprem al Iranului și-a reconfirmat luni sprijinul deplin pentru forțele de securitate, care reprimă cu brutalitate protestele mulțimii și au dus la mii de arestați și sute de răniți, potrivit ONG-urilor pentru drepturile omului, scrie și Reuters.

În acest timp, Londra la convocat pe principalul diplomat iranian în Marea Britanie.

Ministerul de externe britanic l-a convocat luni pe diplomatul iranian cu rangul cel mai înalt la Londra pe tema represiunii din Iran a manifestaţiilor legate de moartea lui Mahsa Amini la Teheran, notează Agerpres, care citează AFP.

Ministrul de externe, James Cleverly, a indicat că a cerut serviciilor sale să-l convoace pe Mehdi Hosseini Matin. ”Violenţa exercitată de forţele de securitate asupra manifestanţilor este cu adevărat şocantă. (...) În loc să dea vina pentru tulburări pe actori din afara ţării, ei ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru acţiunile lor şi să-şi asculte propriul popor”, a declarat el. 

Ciocniri violente au izbucnit între studenţi şi forţele de securitate la o mare universitate din Teheran, la peste două săptămâni după începutul manifestaţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, au indicat luni presa de stat şi ONG-uri. Forţele de securitate din Teheran au reprimat violent sute de studenţi în cursul nopţii de duminică spre luni.

Conducătorul religios al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat luni Statele Unite, Israelul şi presupuşi 'agenţi' ai acestora de instigare la revolte în ţara sa.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru 'purtarea de îmbrăcăminte nepotrivită' de către poliţia moravurilor responsabilă de aplicarea codului vestimentar strict în Republica Islamică. Femeile trebuie să îşi acopere părul şi corpul până sub genunchi şi nu au voie să poarte pantaloni strâmţi sau blugi rupţi. Ea a murit pe 16 septembrie la spital, reaminteşte AFP. 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel