Biden: Atât Putin, cât și Hamas luptă pentru același lucru. Lumea trece printr-un punct de cotitură

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Blindate israelene
Blindate israelene

Dictatorul rus, Vladimir Putin, și teroriștii Hamas urmăresc același scop în război – ”să șteargă de pe hartă democrația vecină”. Președintele american Joe Biden a scris despre aceste lucruri într-un articol pentru Washington Post (preluat inclusiv de publicațiile ucrainene RBC și Liga), subliniind necesitatea ca SUA să se opună atât Hamas, cât și Federației Ruse de dragul unui viitor sigur pentru întreaga lume.

„Putin și Hamas speră simultan să distrugă stabilitatea și integrarea regională mai largă și să profite de dezordinea ulterioară. America nu poate și nu va permite să se întâmple asta. Este în interesul securității noastre naționale și pentru binele lumii”, a spus Biden.

Biden a spus că lumea de astăzi se află într-un punct de cotitură în care deciziile luate - în special cele legate de crizele din Europa și Orientul Mijlociu - vor determina direcția pentru generațiile viitoare.

„Oare israelienii și palestinienii vor putea trăi vreodată cot la cot într-o lume cu două state pentru două popoare? Îl vom trage la răspundere pe Vladimir Putin pentru agresiunea sa, astfel încât poporul Ucrainei să poată trăi liber și Europa să rămână ancora păcii și securității globale? " - a scris Biden.

Președintele american a pus o întrebare fundamentală și anume dacă Statele Unite vor urmări neîncetat o viziune pozitivă asupra viitorului sau vor permite celor care nu împărtășesc aceste valori să „tragă lumea într-un loc mai periculos și mai divizat”.

El a subliniat că lumea se așteaptă ca Statele Unite să „rezolve problemele timpului nostru” - aceasta este „obligația unui lider”, iar America își va asuma această responsabilitate altfel, riscul de conflict se poate extinde, iar costurile de soluționare vor crește.

 

Gânduri despre războiul din Ucraina

 

Biden a remarcat că războaiele mondiale din secolul trecut ne-au învățat că este imperativ să răspundem agresiunii din Europa deoarece, criza nu se poate rezolva singură. Prin urmare, el a caracterizat asistența americană drept o investiție în securitatea națională a SUA.

„Ținem trupele americane în afara acestui război, sprijinindu-i pe curajoșii ucraineni care își apără libertatea și patria. Le oferim arme și asistență economică pentru a opri impulsul lui Putin de cucerire înainte ca acest conflict să se extindă”, a spus Joe Biden.

În plus, președintele Statelor Unite a subliniat ajutorul acordat Ucrainei de alte 50 de țări.

„De asemenea, am construit o (alianță) NATO mai puternică și mai unită, care ne îmbunătățește securitatea prin puterea aliaților noștri, arătând în același timp clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO pentru a descuraja o nouă agresiune rusă”, a subliniat Biden.

 

Războiul dintre Israel și Hamas

 

Biden a subliniat că Hamas guvernează palestinienii și îi folosește ca scuturi umane. El a explicat că SUA urmăresc nu numai să pună capăt acestui război, ci și să creeze o pace durabilă în Gaza și Orientul Mijlociu.

Biden a discutat despre planurile de îmbunătățire a integrării Israelului și teritoriilor palestiniene în regiune.

„Aceasta este și ideea din spatele coridorului economic inovator care va lega India de Europa prin Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania și Israel, pe care am anunțat-o împreună cu partenerii la summitul G20 din India, la începutul lunii septembrie. Integrarea mai puternică între țări creează piețe previzibile și atrage investiții mai mari”, a spus Biden.

El a declarat că într-un astfel de scenariu de perspectivă, violența și ura Hamas nu își au locul. Mai mult, Biden a subliniat că singura opțiune viabilă pentru a garanta pacea pe termen lung este soluția cu două state.

"Pentru a-l atinge va fi nevoie de angajamente din partea israelienilor și palestinienilor, precum și a Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri. Lucrarea trebuie să înceapă acum", a subliniat președintele Biden.

Pentru a atinge acest obiectiv, Statele Unite au propus principii fundamentale pentru depășirea crizei și stabilirea unei fundații pentru pacea globală. Primul pas este încetarea utilizării Gaza pentru conflicte violente.

„Pentru a începe, Gaza nu trebuie să mai fie folosită niciodată ca platformă pentru terorism. Nu trebuie să existe nicio strămutare forțată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, nici asediu sau blocaj și nicio reducere a teritoriului. Și după ce acest război se va termina, vocile poporului palestinian și aspirațiile acestuia trebuie să fie în centrul guvernării post-criză în Gaza”, a spus Biden.

În al doilea rând, unificarea Gazei și Cisiordaniei este crucială în cadrul unei structuri de guvernare unificate, condusă de o Autoritate Palestiniană restabilită, în timp ce ne străduim să obținem o soluție cu două state.

 

Orientul Mijlociu

 

Președintele Biden a observat că conflictele din Orientul Mijlociu au avut ramificații globale. Astfel, Statele Unite se străduiesc să împiedice răspândirea crizei.

„De asemenea, am fost clar că Statele Unite vor face ceea ce este necesar pentru a apăra trupele și personalul american staționat în Orientul Mijlociu – și am răspuns de mai multe ori la atacurile împotriva noastră”, a spus Biden.
Președintele SUA a adăugat: „Dar nu trebuie să uităm niciodată lecția învățată în repetate rânduri de-a lungul istoriei noastre: dintr-o mare tragedie și tulburare, poate veni un progres enorm”.

„Mai multă speranță. Mai multă libertate. Mai puțină furie. Mai puțină supărare. Mai puțin război. Nu trebuie să ne pierdem hotărârea de a urmări acele obiective, pentru că acum este momentul în care este nevoie cel mai mult de viziune clară, idei mari și curaj politic. Aceasta este strategia pe care administrația mea va continua să o promoveze – în Orientul Mijlociu, Europa și pe tot globul”, a concluzionat președintele Biden.

Comentariul autorului: După întâlnirea (15 noiembrie, Woodside, California), posibil istorică, cu președintele Chinei, Xi Jinping, președintele SUA, Joe Biden, informează poporul american și întreaga planetă că, Casa Albă a actualizat prioritățile politicii externe americane. Procedeul ales – articol scris în presa americană chiar de președinte – este unul original  și extrem de rar folosit la nivelul cel mai înalt al administrației americane.

Conform articolului, se observă că sprijinul Washingtonului pentru Ucraina și Israel rămâne în prim-plan, cu scopurile de a preveni extinderea conflictelor și de a construi o lume viitoare mai sigură prin eliminarea amenințărilor la pacea și stabilitatea mondială.

Dacă în ceea ce privește Ucraina, SUA rămân intransingente față de Rusia, accentul pe care președintele Biden îl pune pe soluția ”două state”, referindu-se la Israel și Palestina, arată o anumită congruență de viziune cu China pe acest subiect. În plus, administrația americană nu mai asociază China cu factorii destabilizatori la nivel mondial și regional, chiar dacă SUA rămân consecvente într-un proiect economic (pentru Orientul Mijlociu) oarecum concurent cu unul similar propus de China - One Belt One Road.

Deci, deși competiția cu China rămâne ca prioritate principală, administrația Biden va încerca să nu o exacerbeze la nivel militar, posibil și președintele Xi Jinping să urmeze o abordare similară, deoarece riscul de escaladare în confruntare militară este foarte mare, iar din acel punct urmările pot fi catastrofale pentru întreaga planetă.
O potențială urmare a scăderii nivelului de confruntare SUA – China ar putea fi diminuarea sprijinului pe care China îl acordă Rusiei legat de războiul din Ucraina.

O altă potențială urmare ar putea fi relansarea creșterii economice la nivel global, momentan afectate de contradicțiile dintre cele două mari puteri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel