Cu o industrie sufocată de comenzi, Germania este nevoită să cumpere din Australia vehicule blindate Boxer, un proiect germano-olandez

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Companiile de armament germane nu mai fac față comenzilor, iar proiecte precum cel al vehiculelor blindate „Boxer” trebuie derulate cu ajutorul partenerilor din alte state.

 

Inițial, programul de vehicule de luptă pentru infanterie „Boxer” ar fi trebuit să fie realizat în cadrul cooperării europene care implica Franța, Germania, UK și Țările de Jos. Cu toate acestea, Parisul și Londra au decis să se retragă la începutul anilor 2000.

Dacă francezii au dezvoltat propriul vehiculul de luptă pentru infanterie, britanicii s-au răzgândit, iar în 2019 au făcut o comandă de 623 de vehicule blindate Boxer.

Boxer – Vehicul de transport blindat

Germania și Olanda au continuat dezvoltarea Boxer în cadrul consorțiului ARTEC (ARmoured vehicle TECHnology), format din Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall MAN Military Vehicles și Rheinmetall Military Vehicles Nederland.

De atunci, armata olandeză a achiziționat 200 de unități (livrate între 2013 și 2018), iar Bundeswehr avea 405 unități în iunie 2021, dintre care 256 în varianta de transport de trupe și 72 în varianta medicală.

 

Boxer-ul germano-olandez, produs în Australia, va fi exportat în Germania 

Vehicul blindat Boxer / Rheinmetall 

În plus, Boxer a avut câteva succese la export, în special cu Lituania (88 de unități) ori Slovenia (45 de vehicule BOXER, care vor fi livrate începând cu 2024).

Totuși, cel mai important parteneriat pentru proiectul ”Boxer” îl reprezintă Australia, care, în 2018, a notificat Rheinmetall pentru o comandă pentru 211 vehicule blindate în versiunea CRV (recunoaștere de luptă) pentru 3,3 miliarde de euro.

Primele 25 de Boxer CRV, fabricate în Germania, au fost livrate Armatei Australiene. În ceea ce privește restul de 186, acestea urmează să fie produse de Rheinmetall din Brisbane, „folosind oțel australian”. Și această producție a început pe 21 martie.

Dar fabrica din Brisbane nu va produce Boxer CRV doar pentru armata australiană.

Pe 23 martie, Ministerul German al Apărării și-a anunțat intenția de a lansa o cooperare cu omologul său australian pentru achiziționarea a 100 de vehicule Boxer echipate cu o turelă de 30 mm. Negocierile privind aspectele juridice și comerciale ale acestei comenzi vor fi lansate în curând.

Potrivit Berlinului, aceste vehicule produse în Australia vor înlocui vehiculele blindate Wiesel 2  care cântărește doar patru tone, de 8 ori mai puțin decât Boxer.

Guvernul australian este „încântat de perspectiva producerii de Boxer pentru armata germană, în ceea ce ar putea fi unul dintre cele mai mari tranzacții de export de arme din Australia”, a comentat Pat Conroy, ministrul delegat pentru industriile de apărare.

La Berlin, se precizează că obiectivul este ca Bundeswehr să poată primi vehiculele Boxer începând cu anul 2025.

***

Foarte mobil, Boxer este un vehicul cu roți de ultimă generație, al cărui design modular permite o mare varietate de configurații specifice misiunii. 

La Eurosatory 2014, Rheinmetall a prezentat pentru prima dată varianta Boxer IFV (Infantry Fighting Vehicle), echipată cu turelă Rheinmetall LANCE de 30 mm.

Varianta IFV poate transporta până la 8 soldați, pe lângă șofer.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel