România, Bell Helicopters sau Airbus? MApN, informații privind achiziția de elicoptere

Tudor Curtifan / 14 aug 2018 / 08:49
EXCLUSIV

MApN a oferit un răspuns în exclusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA în ceea ce privește o viitoare achiziție a elicopterelor de atac.

Răspunsul MApN vine în contextul în care ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei americane Politico, la începutul lunii august, că se poartă ''discuţii serioase'' cu compania de armament Bell Helicopters pentru producţie în România şi pentru achiziţionarea de elicoptere de atac.

Într-un răspuns pentru defenseromania.ro, MApN admite că „au fost întreprinse măsuri pentru fundamentarea unui program de înzestrare a structurii de forţe cu elicoptere militare de atac şi multimisiune care să răspundă cerinţelor specifice ameninţărilor actuale”, subliniind că acest lucru se va face cu implicarea industriei naţionale de apărare în producerea şi menţinerea în stare operaţională a acestora”.

„În acest sens, în vederea identificării unor posibile variante de realizare a programului, M.Ap.N. a transmis solicitări de informaţii de tip RFI (Request for Information) sau LOR for P&A (Letter of Request for Price and Availability)”, ne-a mai transmis Ministerul Apărării.

Condițiile acordului cu producătorul american

În ceea ce privește condițiile acordului, după informațiile potrivit cărora va fi unul de tip G2G (Guvern la Guvern), care nu implică obligații de tip offset pentru producătorul american, MApN ne infromează că proiectul se află într-o ”fază inițială” iar abordarea contractuală privind achiziția elicopterelor nu a fost stabilită.

„În acest moment, fundamentarea programului este într-o fază iniţială. De asemenea, având în vedere etapele de urmat conform procedurilor M.Ap.N., încă nu s-a identificat abordarea contractuală (licitaţie, Negociere fără publicare prealabilă, acord Guvern la Guvern etc.) privind achiziţia elicopterelor, conform legislaţiei în vigoare”, mai precizează MApN.

În condițiile în care cei de la Airbus susțin că nu este loc pentru doi producători de elicoptere la Ghimbav, rămâne de văzut în următoarele etape ale procedurilor spre ce decizie se va îndrepta MApN.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy