Belarusul a comandat din Federația Rusă noi avioane de vânătoare Su-30SM și elicoptere Mi-35

Ionel Copcea |
Data publicării:

Comandantul Forțelor Aeriene și Trupelor de Apărare Antiaeriană din cadrul Forțelor Armate ale Republicii Belarus, Igor Golub, a declarat, pe 14.01.2021, că au fost încheiate contracte pentru achiziționarea din Federația Rusă a unor elicoptere de atac Mi-35 și a unui nou lot de avioane de vânătoare Su-30SM.

,,Deja au fost încheiate contracte pentru livrarea de elicoptere de atac multirol Mi-35 și a unui nou lot de avioane de vânătoare Su-30SM. În afară de acestea, au loc negocieri pentru încheierea unor contracte de reînzestrare a divizioanelor noastre de rachete antiaeriene dotate cu complexe S-300 cu sisteme noi de tip S-400 și Pantsir”, a menționat Golub, citat de agenția de presă BelTA.

Potrivit precizărilor acestuia, în cursul acestui an, este planificată și introducerea în dotare a unor stații de radiolocație precum Protivnik-G și Vostok.

În luna noiembrie 2020, ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Khrenin, a anunțat că, în cursul anului 2021, vor fi primite din Federația Rusă patru elicoptere Mi-35. De asemenea, acesta a spus că va continua primirea de avioane Su-30SM, urmând ca în 2021 să sosească alte patru aeronave de acest tip.

Pe 14 ianuarie, în Republica Belarus a fost executată o activitate comună a genurilor de trupe și a forțelor speciale aparținând Forțelor Aeriene și Trupelor de Apărare Antiaeriană. 

“În cadrul activității comune au fost aplicate în practică probleme legate de întrebuințarea în luptă a armamentelor noi și modernizate, a tehnicii militare și speciale, în condiții de bruiaj activ, pe parcursul luptei cu mijloacele de distrugere de mare precizie și cu dronele de atac, ținând cont de lecțiile învățate în conflictele locale moderne”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Apărării.

Reprezentanții Ministerului Apărării al Republicii Belarus au menționat că pregătirea comună va permite perfecționarea deprinderilor militarilor și întărirea coeziunii acțiunilor genurilor de trupe ale Forțelor Aeriene și Trupelor de Apărare Antiaeriană. Potrivit precizărilor acestora, experiența obținută de militari în timpul activității comune de pregătire va fi utilizată în timpul desfășurării exercițiului operativ comun Vest-2021 al Forțelor Armate ale Republicii Belarus și Federației Ruse.

Comentariul autorului: Între Federația Rusă și Republica Belarus este în curs de derulare un contract, încheiat în anul 2017, privind livrarea unei escadrile de avioane de vânătoare de tip Su-30SM, formată din 12 aeronave. Acestea trebuiau să fie transferate Forțelor Armate ale Republicii Belarus în perioada 2018-2020. Însă, până în prezent, au fost livrate efectiv numai patru avioane de acest tip. Acestea au fost deplasate în Republica Belarus, în două tranșe (câte două aeronave), pe 23 și pe 30 noiembrie 2019. Avioanele, cu numere de bord roșii de la 01 la 04, au aterizat pe aerodromul Bazei 61 Aviație de Vânătoare - Baranovici (Regiunea Brest).

Este foarte posibil ca, noul contract, la care a făcut referire Comandantul Forțelor Aeriene și Trupelor de Apărare Antiaeriană din cadrul Forțelor Armate ale Republicii Belarus, Igor Golub, să includă achiziționarea încă unei escadrile de avioane de vânătoare de tip Su-30SM.

Probabil, nevoia Republicii Belarus de a achiziționa armamente noi din Federația Rusă, între care avioane de vânătoare Su-30SM și sisteme de rachete antiaeriene S-400, a fost dată de evenimentele produse în țară în anul 2020, ca urmare a realegerii lui Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte. Acestea au determinat crearea unor tensiuni sporite în relațiile cu Occidentul și o nouă apropiere de Federația Rusă.

Oficialii din cele două țări au convenit asupra întăririi statului unional și aprofundarea integrării, inclusiv în domeniul militar.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel