Baza militară de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiţie a SUA din acest an în Europa. Proiect de peste 130 de milioane de dolari

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române
F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române

În baza Inițiativei pentru Descurajare Europeană, Statele Unite ale Americii investesc, doar în acest an, 130 de milioane de dolari în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii. Potrivit ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, aceasta este cea mai mare investiție americană din acest an în Europa.

Ambasadorul român, în cadrul unui interviu acordat agenției Agerpres, a vorbit și despre dimensiunea și aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și SUA. 

Pe lângă faptul că SUA investesc 130 ce milioane de dolari la Câmpia Turzii, diplomatul român a făcut referiri și în ceea ce privește dimensiunea politică, militară și de securitate a Parteneriatului Strategic.

Andrei Muraru a subliniat că România urmărește totodată prezența robustă a americană în țară, amintin că în acest moment există zilnic peste 1.100 de militari americani în țara noastră, însă Bucureștiul își dorește creșterea acestei prezențe militare.

„Avem astăzi pe teritoriul românesc, în fiecare zi, peste 1.100 de militari şi ceea ce ne dorim este creşterea acestei prezenţe militare. Avem un scut antirachetă la Deveselu, care a fost operaţionalizat complet şi care a trecut în comanda NATO acum cinci ani, dar avem şi o bază aeriană foarte importantă pentru Statele Unite, dar şi pentru NATO - Mihail Kogălniceanu -, în care România investeşte peste trei miliarde de euro în următorii ani.

Avem şi o bază la Câmpia Turzii care, prin Iniţiativa pentru Descurajare Europeană, SUA investesc în acest an 130 de milioane de dolari, care este cea mai mare investiţie americană din acest an în Europa, dar şi în alte dimensiuni ale acestei cooperări militare”, a precizat ambasadorul României la Washington.

 

Investițiile de amploare a SUA la 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii

 

DefenseRomania a scris în repetate rânduri despre investițiile americane la baza de la Câmpia Turzii, considerată un punct strategic esențial în regiune.

Într-o primă fază vor exista patru proiecte de modernizare.

Printre altele, americanii vor cheltui 30 de milioane de dolari pentru modernizarea pistelor, încă 32 de milioane de dolari pentru construirea unui depozit de combustibil modern, 68 de milioane de dolari pentru construirea altor depozite și hangare. Un alt contract de peste 14 milioane de dolari vizează lucrări de infrastructură.

Modernizarea bazei va include și un nou depozit de muniții, investiție care se va ridica la aproximativ 1.7 milioane de dolari, dar și un centru de comandă pentru operațiunile aeriene în care se vor investi mai mult de 2 milioane de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel