Japonia se grăbește să se reînarmeze cu ochii pe China anilor 2027. ”Chinezii s-au mișcat mai repede decât credeam” (Blinken)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ceremonia de recepționare a primului F-35 de către Japonia. Sursă foto: Ministerul Apărării din Japonia
Foto: Ceremonia de recepționare a primului F-35 de către Japonia. Sursă foto: Ministerul Apărării din Japonia

În următorul cincinal, Japonia va avea probabil cea mai mare creștere al nivelului de înarmare de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Măsurile niponilor sunt generate de atitudinea tot mai asertivă a Beijingului. China este văzută de către decidenții japonezi drept principalul adversar în următoarele decenii, scrie Reuters.

Încălcarea normelor internaționale, presiunea asupra Taiwanului și modernizarea militară rapidă reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea regională, iar îngrijorările din societatea japoneză s-au intensificat de când Rusia a invadat Ucraina.

Pentru Japonia, pierderea independenței Taiwanului și expansiunea Chinei continentale ar putea fi un dezastru, deoarece ar pune în pericol căile maritime cheie care furnizează aproape tot petrolul Japoniei și multe dintre materialele pe care le folosește pentru fabricație.

De asemenea, ar oferi marinei chineze acces neîngrădit în Pacificul de Vest din bazele de pe insulă.

La rândul său, ministerul chinez de externe susține că Japonia folosește China ca pretext pentru o consolidarea militară.

Relațiile diplomatice și economice sino-japoneze sunt extrem de delicate  și este puțin probabil ca Japonia să se angajeze să apere în mod direct Taiwanul. 

Totuși, China ar putea încerca să captureze insulele japoneze din apropierea Taiwanului pentru a stabili apărări antiaeriene și pentru a evita orice contraatac, a spus un alt oficial guvernamental japonez, caz în care guvernul de la Tokio nu prea ar mai avea de ales.

Bazele militare japoneze, aeroporturile, porturile maritime și alte centre logistice ar putea fi, de asemenea, ținte tentante pentru loviturile cu rachete chineze, deoarece ar fi terenuri pentru forțele americane.

 

Japonia trebuie să se pregătească scenariul cel mai rău

 

Japonia trebuie să ia în considerare un scenariu în care Washingtonul nu răspunde unui atac chinez asupra Taiwanului, a declarat Yasuhiro Matsuda, profesor de politică internațională.

Așa că Japonia trebuie să-și consolideze capacitatea de descurajare.

„Dacă Japonia își poate întări capacitatea de apărare... atunci costul și riscurile pentru China, în cazul unei operațiuni la Taiwan vor fi destul de mari”, este de părere un expert japonez.

 

Planurile Chinei de a anexa Taiwanul merg „mult mai repede” sub Xi, spune Blinken

 

Într-o conversație cu fostul secretar de stat Condoleezza Rice de la Universitatea Stanford luni, Blinken spunea, săptămânile trecute, că pacea și stabilitatea dintre China și Taiwan au fost menținute cu succes de zeci de ani, dar Beijingul și-a schimbat abordarea.

„Beijingul este hotărât să urmărească reunificarea într-un timp mult mai rapid”, a spus Blinken, citat de TheGuardian.

„Dacă mijloacele pașnice nu ar funcționa, atunci ar folosi mijloace coercitive și, eventual, dacă mijloacele coercitive nu funcționează, atunci poate utiliza forța  pentru a-și atinge obiectivul.”, arată Blinken.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel