Bătălia pentru Crimeea va începe mai devreme? Rusia sapă tranșee, iar Ucraina trebuie să convingă Occidentul că este capabilă să elibereze peninsula

Cristian Soare |
Data publicării:

În Peninsulă Crimeea, anexată de Federaţia Rusă în 2014, tot mai mulţi muncitorii sunt recrutați pentru a săpa tranșee în districtul Dzhankoi. Anunțurile privind recrutarea au apărut pe rețeaua de socializare rusă VKontakte. Muncitorilor li se cere să ajute la consolidarea tranșeelor săpate în scopuri de apărare.

Direcţia principală de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina a declarat anterior că armata rusă a desfășurat noi unități militare în nordul Crimeei ocupate, inclusiv pentru a întării apărarea coridorul terestru care face legătura cu peninsulă.

Dacă Ucraina arată clar Occidentului că trebuie să fie capabilă să elibereze Peninsula Crimeea în acest an, înseamnă că are nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune.

 

Crimeea este o "linie roșie" pentru Putin - Ucraina analizează planurile de recucerire a acesteia

 

Potrivit jurnaliștilor de la Politico, într-o conversație privată, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că atenția Washingtonului este concentrată pe sprijinirea Ucrainei să actioneze acolo unde sunt lupte, în principal în est.

Încercările Ucrainei de a elibera Peninsula Crimeea ar insemna trecerea peste o "linie roșie", ceea ce ar putea duce la o reacție mai amplă din partea Moscovei. Acest lucru a fost declarat de secretarul de stat american Anthony Blinken în timpul unei conversații web informale cu mai multi experți, relatează Politico.

Potrivit jurnaliștilor, el a făcut această predicție după ce cineva l-a întrebat dacă Statele Unite sunt pregătite să ajute Ucraina să își realizeze obiectivul pe termen lung de a recâștiga teritoriul ocupat de trupele rusești.

Potrivit a patru persoane familiarizate cu subiectul, Blinken a spus că Washingtonul "nu încurajează în mod activ" Kievul să recapete controlul asupra peninsulei anexate. Administrația americană se concentrează pe a ajuta Ucraina să se deplaseze acolo unde se desfășoară luptele, în principal în est.

Doi dintre interlocutori au declarat că secretarul de stat a lăsat impresia că SUA nu consideră că este o mișcare înțeleaptă să treacă la ofensivă pentru a recupera Crimeea. Aceștia au subliniat că Anthony Blinken nu a spus aceste cuvinte în mod direct.

Alte două surse au precizat că secretarul de stat a spus că decizia cu privire la locul unde se trece la ofensivă și ce se poate prelua sub control este luată exclusiv de autoritățile ucrainene, nu de catre SUA. 

"Mesajul general este că există o mare incertitudine cu privire la modul în care vor decurge lucrurile de aici încolo, cu întrebări reale cu privire la capacitatea oricăreia dintre părți de a obține câștiguri mari", a declarat o persoană.

Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR) a declarat într-un interviu pentru site-ul de ştiri crainean TSN că ar fi imposibil să se elibereze Crimeea anexată fără arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune.

 

Ucraina are nevoie arme de precizie cu rază lungă de acțiune

 

Forțele Armate Ucrainene trebuie să izoleze peninsula și să împiedice artileria să sprijine infanteria rusă. Potrivit generalului Hodges, este imposibil ca armata ucraineană să readucă peninsula sub controlul Kievului fără arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune.

"Dacă Ucraina arată clar Casei Albe, Pentagonului și Occidentului că are nevoie de capacitatea de a elibera Crimeea în acest an, înseamnă că are nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune care ar putea izola Crimeea și ar putea face peninsula impenetrabilă pentru trupele rusești. Acest lucru nu va duce la pierderi mari din partea Ucrainei", a subliniat generalul Hodges.

Pentru a face imposibilă rămânerea marinei, aviației sau armatei ruse în Crimeea, Ucraina are nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune, de ATACMS, de F-16, sau de drone Gray Eagle.

Fostul comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa spune că aceasta ar fi cea mai rapidă cale de a elibera Crimeea. Astfel de arme, subliniază el, ar permite Ucrainei să învingă infanteria și artileria rusă.

,,Nu este nevoie să distrugi toată infanteria rusă. Trebuie doar să faci imposibil ca artileria rusă să sprijine masiv infanteria. Faci acest lucru prin distrugerea cartierelor generale, a depozitelor de muniții și a logisticii. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de arme cu rază de acțiune mai mare decât cele din în prezent cum sunt GMLRS sau HIMARS. Aceasta este o capacitate pentru care aș pleda. Oricare ar fi tipul acesteia. Capacitatea (de a lansa atacuri cu arme cu rază lungă de acțiune - n.r.) este cel mai important lucru", consideră Ben Hodges.

 

Un moment decisiv al războiului

 

Administrația președintelui american Joe Biden a avertizat autoritățile ucrainene că a venit un moment crucial pentru a schimba cursul războiului, relatează ziarul Washington Post.

Oficialii de la Casa Albă consideră că se așteaptă ca Rusia să lanseze o ofensivă în primăvară, iar Ucraina ar putea trece la o contraofensivă pentru a recâștiga teritoriile pierdute. Oficialii americani care au vizitat Kievul în ianuarie au transmis autorităților ucrainene că următoarele luni vor fi cruciale.

Analiștii militari americani consideră că forțele ucrainene vor avea dificultăți atât în apărarea Bakhmutului din regiunea Donețk, unde se duc lupte grele de luni de zile, cât și în lansarea unei contraofensive de primăvară pentru a recâștiga teritorii pe care Statele Unite le consideră mai importante. Sursele ziarului spun că, dacă Ucraina luptă acolo unde Rusia trimite trupe, va fi în avantajul autorităților ruse.

Statele Unite au intensificat presiunile asupra Kievului pentru că va fi mai greu pentru Casa Albă să convingă Congresul să acorde Ucrainei același ajutor ca până acum, deoarece unii republicani au susținut reducerea ajutorului.



Administrația lui Joe Biden colaborează cu Congresul pentru a acorda Ucrainei un ajutor de 10 miliarde de dolari. Se așteaptă ca noul pachet de ajutor să fie anunțat la împlinirea unui an de la începutul invaziei rusești, împreună cu noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Oficialii americani spun că sunt gata să sprijine Ucraina cât mai mult posibil, dar avertizează totodată că armata ucrainenă va epuiza pachetul actual de ajutor militar american până în vară, după care va fi dificil să rezolve conflictul politic.

Săptămâna aceasta, Statele Unite vor anunța un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, relatează Politico, citând surse din guvernul ucrainean.

Cu toate acestea, nu vor exista arme noi - cum ar fi avioanele F-16 sau rachetele cu rază lungă de acțiune. Noile pachete de ajutor militar „se vor concentra pe muniție, apărare aeriană și piese de schimb”.

SUA nu doresc să trimită în Ucraina rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune - până la 300 km, deoarece nu are o cantitate suficientă pe stoc, iar transferul acestora ar vulnerabiliza capacitatea de luptă a armatei SUA.

Potrivit „Politico”, în timpul recentelor întâlniri de la Pentagon, oficialii americani le-au spus reprezentanților Kievului că nu au sisteme de rachete tactice suplimentare.

„Mutarea ATACMS pe câmpul de luptă din Europa de Est ar reduce stocurile americane și ar dăuna pregătirii forțelor armate americane”, au spus sursele.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel