Câteva zeci de persoane au murit în atacul Azerbaidjanului din Nagorno-Karabah pentru anexarea regiunii. Se dau lupte grele pe toată linia frontului

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Luptele din Nagorno-Karabah, sursă foto: Facebook Shushan Stepanyan, purtător de cuvânt în Ministerul Apărării din Erevan
Luptele din Nagorno-Karabah, sursă foto: Facebook Shushan Stepanyan, purtător de cuvânt în Ministerul Apărării din Erevan

Trupele azere au străpuns în mai multe locuri linia de contact cu forţele armene din provincia Nagorno-Karabah şi sunt hotărâte să-şi atingă obiectivele strategice, "să închidă un capitol de animozitate şi confruntare", a declarat marţi consilierul de politică externă al preşedintelui azer Ilham Aliev, potrivit Agerpres, care citează EFE și AFP. De partea cealaltă Erevanul condamnă cu ferminate agresiunea azeră și „crimele de război” ale Armatei azere.

UPDATE: Armata azeră a anunţat marţi seara că a capturat peste 60 de poziţii armene în cursul ofensivei din Nagorno-Karabah.

27 de persoane, inclusiv doi civili, au murit în luptele din Nagorno-Karabah, au anunțat autoritățile etnice armene din regiunea Nagorno-Karabah, acolo unde Azerbaidjanul a lansat marți o ofensivă .

În timp ce Franța solicită o sesiune de urgență a Consiliului de Securitate, Turcia spune că Baku a fost obligat să acționeze , relatează France Presse.

Știrea inițială

Armata azeră a lansat ceea ce a numit drept o "operaţiune antiteroristă" în Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul va negocia numai după ce forţele armenilor din Nagorno-Karabah vor ridica "steagul alb" şi vor fi dezarmate, a indicat consilierul prezidenţial azer. Acesta a mai spus că operaţiunea militară lansată nu urmăreşte obiective pe teritoriul Armeniei recunoscut internaţional, ci numai pe teritoriul enclavei Nagorno-Karabah.

"Intenţia Azerbaidjanului este de a închide un capitol de animozitate şi confruntare (...) Destul este destul. Nu mai putem tolera să avem astfel de forţe armate pe teritoriul nostru şi de asemenea o structură care, zi de zi, ameninţă securitatea şi suveranitatea Azerbaidjanului", a spus oficialul azer.

„Azerbaidjanul și-a asumat responsabilitatea agresiunii. (...) Condamnăm ferm agresiunea Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah și crimele și atrocitățile în masă declanșate în regiune cu exact trei ani în urmă în septembrie 2020. Sub pretextul distrugerii unor obiective militare Azerbaidjanul bombardează așezări civile precum orașul Stepanakert precum alte orașe și sate din Nagorno-Karabah”, precizează Ministerul de Externe al Armeniei.

Erevanul cere comunității internaționale și membrilor Consiliului de Securitate al ONU, dar și contintengului rus prezent în regiune pentru menținerea păcii să efectueze pași clari pentru a pune capăt „agresiunii azere”.

Atacul azer de amploare a fost unul premeditat, arată Armenia. În prezent se dau lupte grele pe întreg frontul.

Parlamentul European a reacționat și el „condamnând agresiunea azeră” în Nagorno-Karabah. Parlamentul European cere Azerbaidjanului să înceteze imediat acțiunile militare și să se reîntoarcă la masa negocierilor. Pe de altă parte și Freedom House a cerut democrațiilor globale să intervină și să pună capăt masacrelor și crimelor de război din regiune. 

Nagorno-Karabah este o enclava cu populaţie majoritar armeană, nerecunoscută internațional, pe care Armenia şi Azerbaidjanul şi-au disputat-o în două războaie în perioada post-sovietică

Ultimul război azero-armean pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, desfăşurat în toamna anului 2020, s-a soldat cu circa 6.500 de morţi şi a fost oprit printr-un armistiţiu negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene, depăşite de capabilităţile armatei azere. Conform acordului mediat de Moscova, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte a provinciei Nagorno-Karabah şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după primul război, desfăşurat la începutul anilor '90.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel