Axa de ofensivă Mokri Yaly ar putea fi câștigătoare pentru Ucraina: Pentru Kiev, această concentrare de forțe reprezintă atât o oportunitate, cât și un risc

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele Armate Ucrainene se pregătesc pentru o contraofensivă. Sursa Foto: Ministerul britanic al Apărării
Forțele Armate Ucrainene se pregătesc pentru o contraofensivă. Sursa Foto: Ministerul britanic al Apărării

Imagini filmate din dronă, care au început să circule online pe 11 august, arată mai multe tancuri aparținând Brigăzii 35 Infanterie Marină care trag din deplasare de pe trei drumuri principale situate la nord de satul Urozhaine (10 km sud de localitatea Velyka Novosilka) aflat pe valea râului Mokri Yali.

 

Forța de asalt a avut sprijin aerian apropiat, așa cum reiese dintr-un al doilea videoclip înregistrat în aceeași perioadă cu atacul tancurilor. În cadrul acestuia, două lovituri puternice, despre care ucrainenii susțin că ar fi fost executate cu JDAM-uri americane (Joint Direct Attack Munitions), au pulverizat practic un punct întărit rusesc din localitatea, aflat la doar câteva sute de metri la sud de pozițiile tancurilor.

Reamintim că Forțele Aeriene Ucrainene au adaptat unele dintre avioanele sale MiG-29 pentru a putea transporta bombele JDAM - Extended Range ghidate de GPS. Zburând la altitudini mici și luând înălțime chiar înainte de a lansa un JDAM-ER, un pilot de MiG poate reduce detectarea de către apărarea antiaeriană rusă și poate extinde până la 80 de kilometri raza de acțiune a bombelor cu încărcătură explozivă de peste 200 de kilograme.

Experiența a arătat că chiar și această tehnică de lansare a bombelor este una riscantă datorită performanțelor ridicate ale sistemelor de apărare antiaeriană rusești, iar pericolul cu care se confruntă piloții ucraineni de fiecare dată când zboară spre linia frontului nu este deloc neglijabil.

Însă faptul că pentru această misiune punctuală comandanții de la Kiev au riscat capabilități prețioase de sprijin aerian, spune multe despre importanța acordată luptelor de la Urozhaine și acestei direcții de avansare spre Mariupol.

Întreaga forță de infanterie marină ucraineană (între două și patru brigăzi de primă linie, printre care și Brigada  35 Infanterie Marină) s-a concentrat pe o porțiune îngustă a frontului de sud, de aproximativ 15 kilometri lățime, pentru a susține înaintarea de-a lungul văii râului Mokri Yaly, spre Mariupol.

Pentru Kiev, această concentrare de forțe reprezintă atât o oportunitate, cât și un risc. Brigăzile de infanterie marină ale Ucrainei sunt unele dintre cele mai bune și mai puternice forțe ale sale. Utilizând simultan tancuri și vehicule blindate cu deplasare rapidă, infanteriștii marini au făcut din axa Mokri Yaly una dintre cele mai reușite componente ale mult-așteptatei contraofensive sudice a Ucrainei, care a început pe 4 iunie.

Prin desfășurarea a mii de infanteriști într-un sector îngust, ucrainenii își maximizează șansele de a obține progrese majore în acel sector.

Avansarea prin defensiva rusă este însă dură și uzează rapid forța de înaintare. Cele patru mari unități de luptă se vor trebui probabil în scurt timp să fie retrase pentru refacerea capacității de luptă și înlocuite, moment în care contraofensiva ucraineană de-a lungul râului Mokri Yaly și-ar putea pierde ritmul.

În mod clar, comandanții ucraineni așteaptă momentul potrivit pentru acest lucru Până acum, lucrurile par să meargă destul de bine. Ucrainenii se pare că au eliberat deja jumătate din Urozhaine de sub controlul Regimentului 143 Infanterie Moto a armatei ruse. Însă, dacă vor elibera vreodată Mariupolul, ucrainenii au nevoie să controleze tot acest culoar, pe o lățime cât mai mare, de zeci de kilometri, de-a lungul axei Mokri Yaly.

Între timp, se pare că luptele intense care se duc la doar 80 de kilometri mai la vest în apropiere de localitatea Orihiv (Orikhiv), ajută la slăbirea rezistenței ruse în general pe frontul de sud, iar beneficiară ar putea fi inclusiv axa Mokri Yaly.

În prezent sunt semnale că rușii au dislocat la Orikhiv (Regiunea Zaporojie) o parte din trupele aeropurtate din regiunea Herson, considerându-se chiar că au lăsat apărarea de pe malul estic al fluviului Nipru vulnerabilă la raidurile repetate ale forțelor ucrainene.

Surse britanice sugerează, de asemenea, că Regimentele 70 și 71 Infanterie Moto ruse, care au în responsabilitate această zonă, „s-au confruntat cu o uzură deosebit de intensă și lupte grele pe prima linie”, fiind de așteptat ca în curând acestea să fie înlocuite pentru refacere.

Se pare că problema refacerii capacității de luptă este generalizată la nivelul Armatei 58 Arme întrunite, care se confruntă cu atacuri ucrainene de la începutul lunii iunie. Comandantul a fost demis din funcția pe 11 iulie, probabil parțial din cauza insistenței de a trimite la refacere și regenerare anumite elemente ale forței sale, după cum susțin sursele britanice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel