Avionul de vânătoare F-15 continuă să scrie istorie. Versiunea modernizata F-15EX a efectuat primul zbor (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Primul avion de vânătoare F-15EX Eagle al Forțelor Aeriene SUA a efectuat primul zbor demonstrativ. Noul avion, descris ca fiind cea mai avansată versiune construită vreodată a lui F-15 a făcut primul zbor de pe pista aeroportul internațional St. Louis Lambert din Missouri, SUA.

Zborul a durat aproximativ 90 de minute, iar avionul a evoluat conform așteptărilor, a declarat Boeing, compania care produce aceste aeronave, într-un comunicat de presă. Potrivit publicaţiei Defence News, acest prim test de zbor cu un F-15EX Eagle – cu numărul de serie 20-0001 – a reprezentat începerea etapei de livrare a primelor două astfel de aeronave, până în lună martie, către Forţele Aeriene ale SUA, aşa cum compania Boeing şi-a luat angajamentul.

US Air Force au plasat prima comandă pentru F-15E, în iulie 2020, atribuind un contract pentru primul lot de opt avioane – cu o valoare care să nu depășească aproximativ 1,2 miliarde de dolari – pentru care Congresul SUA a aprobat finanțarea în cadrul bugetului pentru apărare, pentru anul fiscal 2020. 

Întregul program are o valoare plafon de 23 miliarde dolari, deoarece este de aşteptat să fie achiziţionate cel puțin 144 de avioane F-15EX, dar contractul include opțiuni pentru a permite Forțelor Aeriene să achiziționeze până la 200 de avioane.

Primul avion de vânătoare F-15, construit de compania McDonnell Douglas, a zburat în iulie 1972 și totuși, Boeing a comunicat în urmă cu mai mult timp că această aeronavă merită un upgrade serios.

Motivul pentru care United States Air Force (USAF) ar cumpăra un avion vechi de 50 de ani a avut mai mult sens odată ce Boeing a anunțat că avioanele sunt de fapt cea mai nouă versiune a celei de-a patra generații F-15EX. Constructorul de aeronave cu sediul în Chicago a declarat că Forțele Aeriene americane intenționează să achiziționeze 144 de avioane F-15EX, în următorii ani.

Pe lângă caracteristicile aeronautice binecunoscute și impresionante ale F-15, F-15EX este capabil să poarte o sarcină utilă externă de până la 22 de rachete AIM-9X Sidewinder și rachete aer-aer AMRAAM cu rază medie de acţiune. F-15EX, cunoscut în mod obișnuit ca "Strike Eagle on Steroids", este cea mai recentă versiune a celebrului avion de luptă F-15 Eagle. 

F-15EX se bazează pe variantele ''avansate'' ale lui F-15, realizate pentru Qatar și Arabia Saudită – acestea sunt F-15QA (Qatar Advanced) și F-15SA (Saudi Advanced). Acesta vine cu o serie de upgrade-uri care nu sunt prezentate pe flota de avioane F-15C / D a SUA.

Variantele moderne ale F-15 includ, de asemenea, comenzi de zbor fly-by-wire, un nou cockpit, un radar modern AESA și ADCP-II. De asemenea, avionul vine acum echipat cu sistemul Eagle Passive Active Warning Survivability de la BAE Systems (EPAWSS), un sistem de război electronic și contramăsuri, potrivit Air Force Magazine.

. Este de aşteptat ca Eagle să atingă capacitatea operațională în anul 2024. F-15EX va avea suficientă durată de viață operaţională pentru a servi US Air Force, până în 2050.

USAF a decis să cumpere F-15EX datorită costurilor sale de operare mai mici comparativ cu F-35 de la Lockheed Martin. De asemenea, se crede că este mai ușor de adăugat în flotă de avioane, datorită similitudinilor sale cu F-15C / D pe care îl înlocuiește.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel