Avioane Su-30 și tancuri T-90 pentru Iran? Rusia sfidează presiunea SUA și a Israelului și ar putea înarma Iranul

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avioane Su-30. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Avioane Su-30. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Ridicarea embargoului ONU cu privire la vânzarea de armament către Iran a readus în discuție posibilitatea ca Federația Rusă să vândă arsenal Iranului. Moscova nu neagă că între cele două state ar putea fi efectuată o tranzacție militară.

Acest lucru a fost confirmat chiar de Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse. Șeful diplomației ruse a acordat un interviu pe final de an postului Rossia Today, interviu care a fost publicat și pe site-ul oficial al Ministerului de Externe rus.

În cadrul discuției Lavrov a fost întrebat dacă după ridicarea embargoului ONU impus Iranului, Moscova și Teheranul poartă discuții concrete cu privire la dezvoltarea tehnico-militară. Și, dacă există posibilitatea ca Iranul să achiziționeze aeronave Su-30 sau tancuri T-90, fapt ce ar putea duce la deteriorarea și mai mult a relațiilor dintre Rusia și SUA, în contextul în care SUA și Israelul sunt cele mai vocale state în ceea ce privește înarmarea Iranului.

 

Avioane Su-30 și tancuri T-90 pentru Iran? Rusia nu neagă că ar putea înarma Teheranul

 

SUA au amenințat cu represalii și sancțiuni în cazul în care un anumit stat va vinde arsenal Iranului după ridicarea embargoului. Relația dintre SUA și Rusia e și așa extrem de tensionată, după ce SUA au impus o serie de sancțiuni fără precedent Moscovei.

Relațiile dintre Moscova și Washigtonul îngrijorează comunitatea internațională, acestea fiind la cel mai scăzut nivel de la finalul Războiului Rece încoace.

Serghei Lavrov spune însă că în acest moment „nu există restricții privind cooperarea militară cu Iranul”.

„Avem tot dreptul să interacționăm în această direcție (n.a. - cooperare militară și vânzare de armament către Iran). Politica de cooperare militară a Rusiei respectă normele dreptului internațional și se desfășoară în deplină conformitate cu legislația rusă privind exportul de armament, legislație care e printre cele mai stricte din lume”, a completat Lavrov.

 

SUA amenință cu noi sancțiuni orice vânzare de armament către Iran și denunță destabilizarea regiunii

 

Șeful diplomației ruse a mai adăugat că „Iranul are fără îndoială dreptul de a-și asigura propria capacitate de apărare” în timp ce Rusia respectă „normele internaționale” și are ca obiectiv „stabilitatea și securitatea în regiune”.

Dar securitatea în regiune este exact ceea ce îngrijorează SUA, după ridicarea embargoului privind vânzarea de arme către Iran. În luna octombrie a anului trecut, prin vocea secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, Washingtonul a avertizat că orice vânzare de arme către Iran va atrage sancţiuni din partea Statelor Unite.

„Toate statele care doresc pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu şi sprijină lupta contra terorismului ar trebui să se abţină de la a participa la comerţul cu arme cu Iran”, spunea la vremea respectivă Mike Pompeo.

„Statele Unite sunt pregătite să se servească de autorităţile lor naţionale pentru a sancţiona orice individ sau entitate care contribuie în mod material la aprovizionarea, vânzarea şi transferul de arme convenţionale către Iran”, a mai transmis șeful diplomației americane.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel