Avioane Saab Gripen nu vor ajunge în Ucraina. Transferul de F-16 rămâne în discuție, dar e un subiect controversat

Gripen, sursă foto: Saab
Gripen, sursă foto: Saab

Încă de la începutul invaziei neprovocate pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, forțele armate ucrainene și decidenții politici au cerut aliaților avioane de luptă moderne, un subiect adus adesea în atenția publică, dar care nu s-a concretizat până în prezent.

Au fost discuții cu privire la avioane F-16 Fighting Falcon americane, dar și F-15. Transferul însă rămâne unul controversat, procesul fiind de durată și include și pregătirea piloților.

La finalul lunii trecute amiralul în retragere al U.S. Navy James Stavridis, într-o analiză pentru Bloomberg preluată și de DefenseRomania, a anunțat că liderii NATO iau din nou în considerare ideea de a transfera avioane de luptă în Ucraina.

Stavridis notează că, pe fondul atacurilor cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, țările occidentale ar trebui să ofere Ucrainei mai mult sprijin pentru a-și consolida apărarea aeriană. Amiralul în retragere remarcă faptul că NATO a revenit la ideea de a trimite avioane de luptă în Ucraina, pe care a abandonat-o la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

,,Liderii NATO iau din nou în considerare ideea de a furniza Ucrainei avioane de luptă MiG-29 și F-16 americane'', a anunțat James Stavridis.

Amintim că în vara acestui an Camera Reprezentanților a Congresului american a adoptat versiunea sa a Legii de autorizare a apărării naționale (NDAA) pentru anul 2023, iar printre amendamentele aprobate este și o prevedere pentru a autoriza 100 de milioane de dolari în scopul instruirii piloților și echipajelor de la sol ucrainene pentru a se familiariza cu aeronavele americane. 

Procesul e unul lung și va fi cu siguranță influențat și de desfășurarea războiului.

CITEȘTE ȘI: Ucraina a selectat deja piloții de F-16. Forțele Aeriene Ucrainene spun că mingea e acum în terenul Occidentului

 

Avioane Saab Gripen pentru Ucraina? Nu!

 

2. Avion Saab... (gripen_es_f-16_62265600.jpg)

Avion Saab Gripen de producție suedeză și un F-16 de producție americană

Dacă ucrainenii speră în continuare să primească F-16 americane, subiectul Saab Gripen e unul închis. 

Potrivit publicației EurAsian Times, care citează rapoarte din mass-media internațională și postări pe conturi oficiale de Twitter, ministrul suedez al Apărării Pal Jonson a anunțat că Suedia nu intenționează să trimită Ucrainei avioane JAS 39 Gripen. Oficialul suedez a discutat despre acest subiect în cadrul unui briefing comun cu Oleksi Reznikov, ministrul Apărării de la Kiev.

„Voi fi sincer, nu există planuri pentru a trimite Ucrainei avioane Saab Gripen”, a precizat oficialul suedez. Totuși, acesta a subliniat că noul pachet de asistență militară pe care Suedia îl va acorda Ucrainei include sisteme de apărare antiaeriană moderne. 

 

Până la F-16 sau JAS 39 Gripen, Ucraina așteaptă avioane MiG-29 slovace

 

Dacă subiectul avioanelor moderne occidentale pentru Ucraina rămâne unul greu de concretizat, Kievul speră totuși că va primi avioane MiG-29 sovietice, pentru care deține piloți și tehnicieni.

În cursul săptămânii trecute, ministrul Afacerilor Externe al Slovaciei, Rastislav Kacher, a declarat că această problemă a fost discutată în detaliu cu președintele Ucrainei.

„Nu v-am transferat încă MiG-29, dar suntem gata să o facem. Vorbim cu partenerii noștri NATO despre cum să facem acest lucru. Și astăzi (8 decembrie - n.red.) am avut o conversație foarte semnificativă cu președintele dumneavoastră. Oficialii slovaci i-au explicat președintelui ucrainean cum putem face asta. Și cred că în săptămânile următoare, o delegație ucraineană va veni în Slovacia, iar noi, împreună cu prietenii noștri americani, vom lucra pentru ca acest lucru să devină realitate”, a spus Kacher.

CITEȘTE ȘI: Generalul american Robert Wheeler, despre criticile aduse F-16: România are nevoie acum de avioane. Nimeni nu anticipa invadarea Ucrainei acum 5 ani

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel