MiG-29 vor ajunge până la urmă în Ucraina, dar Kievul nu crede că vor fi decisive pe câmpul de luptă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Slovacia intenționează să-și transfere avioanele de luptă MiG-29 în Ucraina, pregătirile pentru aceasta ar putea începe în săptămânile următoare.

Slovacia este gata să trimită avioane de luptă MIG-29 în Ucraina.

Ministrul Afacerilor Externe al Slovaciei, Rastislav Kacher, a declarat că această problemă a fost discutată în detaliu cu președintele Ucrainei.

„Nu v-am transferat încă MiG-29, dar suntem gata să o facem. Vorbim cu partenerii noștri NATO despre cum să facem acest lucru. Și astăzi (8 decembrie - n.red.) am avut o conversație foarte semnificativă cu președintele dumneavoastră. Secretarul meu al Apărării i-a explicat președintelui dumneavoastră cum putem face asta. Și cred că în săptămânile următoare, o delegație ucraineană va veni în Slovacia, iar noi, împreună cu prietenii noștri americani, vom lucra pentru ca acest lucru să devină realitate”, a spus Kacher, într-un interviu pentru Interfax Ucraina.

Totuși, militarii ucraineni cred că aeronavele MiG-29 este puțin probabil să fie decisive pe câmpul de luptă și solicită tehnologie occidentală.

"Vorbim de 9 avioane, cred. Vor face diferența acolo, pe câmpul de luptă? Cu greu. Avem nevoie de avioane moderne, de arme moderne... Ca HIMARS în ce priveșt artileria", a spus Ignat, citat de RBC-Ucraina.

Totuși, Ignat a subliniat că orice arme care vin în Ucraina de la parteneri vor fi utile, inclusiv aeronave sovietice precum MiG-29, Su-27, Su-25 sau piese de schimb pentru ele.

Slovacia își declarase, încă din vară, disponibilitatea de a transfera Ucrainei aeronavele MiG-29, care alcătuiau flota de avioane de luptă a Forţelor Aeriene Slovace.

El a adăugat că nu dorește să comenteze detaliile discuțiilor privind transferul avioanelor de luptă, pentru a nu dăuna procesului de transfer. 

Trebuie spus că, de la 1 septembrie, avioanele de luptă poloneze și cehe au început să patruleze spațiul aerian al Slovaciei, în conformitate cu înțelegerile dintre Varșovia - Bratislava - Praga, până când noile avioane F-16 comandate de slovaci vor ajunge la stadiul de pregătire operațională.

În 2019, Slovacia a comandat 14 avioane de luptă F-16V Block 70/72 din SUA, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, împreună cu toate serviciile și armamentul aferent, primele avioane fiind așteptate în 2023.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel