Avioane de luptă ruseşti Su-30SM fără rachete. O achiziţie păguboasă care a dezavantajat Armenia în războiului din Nagorno-Karabah

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Armenia a achiziționat din Rusia avioane de luptă Su-30SM fără rachete aer-aer, a declarat premierul armean Nikol Pashinyan în timpul unei întâlniri cu locuitorii orașului Ohanavan din provincia Aragatsotn, relatează agenţia de presă Panarmenia.net.

Premierul armean Nikol Pashinyan a recunoscut că Erevanul a cumpărat din Rusia, înainte de războiul din Nagorno-Karabah, din toamnă lui 2020,aeronave Su-30SM fără rachete aer-aer.

Pashinyan a dat vina pe conducerea anterioară a Armeniei pentru această decizie. 

"Da, am cumpărat avionul [Su-30SM], a fost livrat în mai și da, nu am avut timp să cumpărăm rachete înainte de război. Ați cumpăra avioane [ cu referire la fosta conducere a ţării n.a] astfel încât să putem cumpăra rachete? De ce timp de 26 de ani statul [Armenia] nu a avut avioane de vânătoare? ", a spus premierul armean.

Pashinyan a subliniat că își asumă pe deplin responsabilitatea pentru înfrângerea din conflictul armat cu Azerbaidjanul din toamna trecută.

În noiembrie 2020, Movses Hakobyan, fostul șef al Statului Major General al Forțelor Armate Armene, a anunțat că Erevanul a cumpărat avioane de luptă fără muniție de la Moscova. Hakobyan  a precizat, la momentul respectiv, că în 2016 a reușit să-i impiedice pe cei ce se aflau la putere atunci să cumpere avioanele ruseşti, dar ulterior acestea au fost achiziționate.

Hakobyan a susținut că el i-a spus personal prim-ministrului înainte de a semna acordul că va răspunde penal pentru o astfel de decizie, deoarece legislaţia rusă interzice vânzarea de Su-30SM către țări terțe, inclusiv rachete. Cu toate acestea, potrivit militarilor, autorii contractului dintre Moscova și Erevan „nu au citit legislația rusă”.

În ianuarie 2019, Armenia a semnat un contract cu Rusia pentru furnizarea a patru Su-30SM. O lună mai târziu, autoritățile republicii au anunțat că intenționează să cumpere încă opt avioane.

La sfârșitul lunii februarie, Pashinyan a spus că, în timpul conflictului armat din Karabah, sistemele ruseşti de rachete Iskander s-au dovedit ineficiente, nu au explodat „sau au explodat doar cu 10%”. 

Mai târziu, Erevanul a spus că Pashinyan a fost informat incorect despre utilizarea sistemelor Iskander în timpul conflictului din Karabah. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel