Aviația navală franceză va primi 12 avioane Falcon 2000 LXS pentru supraveghere maritimă

Cătălin Costea |
Data publicării:

Ministerul francez al Forțelor Armate a acordat companiei Dassault Aviation un contract pentru construirea a șapte avioane Falcon 2000 LXS în configurația de supraveghere maritimă. Franța intenționează să comande un total de 12 astfel de platforme pentru Forțele Navale.

Potrivit janes.com, în timpul vizitei efectuate pe 19 noiembrie la fabrica de aviație Dassault din Seclin (nordul Franței), ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly, a explicat că noile platforme nu vor înlocui doar actuala aeronavă operată de marina franceză, ci vor aduce și o creștere capacități de luptă.

Florence Parly a precizat că Falcon 2000 LXS va fi echipat cu un sistem de legături de date de nivel tactic, cu un sistem pentru stabilirea și controlul misiunii, cu radarul Searchmaster de la Thales, cu echipamentul optoelectronic Euroflir de la Safran, cu un dispozitiv de detectare a balizelor de căutare-salvare, cu comunicații militare securizate  și cu un receptor GPS securizat. Durata maximă de zbor va ajunge la 8 ore, corespunzător unei autonomii de aproximativ 5.000 km.

În total, contractul, care prevede achiziționarea a 12 aeronave Falcon 2000 LXS și mentenanța acestora pe durata a 10 ani, se ridică la suma de 1,3 miliarde euro. Primele trei aeronave vor fi asamblate în Franța, iar celelalte nouă în India, ca parte a angajamentului de compensare (offset) asumat de Dassault Aviation după ce India a cumpărat 36 de avioane Rafale în 2017.

Studiile pentru programul Avion de supraveghere și intervenție maritimă (AVISMAR) au fost lansate în noiembrie 2018. Programul vizează înlocuirea celor cinci Falcon 200 Gardian și a celor opt Falcon 50M operate în prezent de Forțele Navale franceze. Falcon 200 Gardian vor fi scoase din serviciu în 2025, iar Falcon 50M în 2029, ambele după mai bine de 40 de ani de exploatare.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel