Austria ne închide oficial ușa. Cancelarul austriac Nehammer s-a pronunțat ferm împotriva aderării României la Schengen

Darius Muresan |
Data publicării:
Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Foto: Karl Nehammer @OfficialFacebook
Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Foto: Karl Nehammer @OfficialFacebook

Cu doar două zile înainte de votul pentru aderarea României la Schengen, Austria a anunțat că nu va vota aderarea țării noastre și a Bulgariei. E o poziție extrem de fermă pe care Viena o ia, cu doar câteva ore înainte de votul decisiv.

Ministrul de Interne al Austriei, dar și cancelarul Karl Nehammer, s-au poziționat foarte clar împotriva aderării României și Austriei la Schengen.

„Ministrul de interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru Bulgaria și România. E nevoie de mai mult timp”, a precizat Karl Nehammer, cancelarul Austriei, întrebat despre cum va vota Viena posibila aderarea a României și Bulgariei.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, în cadrul unei intervenții la Digi 24, s-a declarat pesimist că mai poate fi întoarsă Austria.

Diaconescu spune că ar fi straniu ca Viena să-și schimbe în 48 de ore poziția iar „situația este complicată”. El spune însă că refuzul Austriei de a accepta România în Schengen, în pofida faptului că îndeplinim absolut toate criteriile tehnice, „nu poate rămâne fără consecințe politice”.

 

Austria spune un „nu” categori aderării României în Schengen, deși România a demonstrat pe cifre că cei 75.000 de imigranți nu au ajuns în Austria trecând pe la noi

 

Întrebat dacă România ar putea amâna votul în acest context, Diaconescu a afirmat:

„Sunt mai multe variante într-o situație limită. Nu aș vrea să le enumăr, dar în orice caz o respingere în Consiliul JAI ar fi o deciziei absolut inacceptabilă”, a precizat Diaconescu.

Președintele Klaus Iohannis nu a dorit să se pronunțe clar, precizând doar că România încă negociază pentru a primi un vot pozitiv din partea Austriei.

„Încă se discută, se negociază. Joi chestiunea se va afla pe masa Consiliului în format JAI. (...) Până atunci e nevoie de negocieri. Încă se discuta pe textul deciziei. Noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi”, a afirmat Klaus Iohannis.

Austria acuză că peste 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați au ajuns în Austria, trecând prin România. Viena nu a prezentat însă nicio dovadă a acestor cifre, în pofida faptului că principala rută a migranților e Serbia și Ungaria.

Austria a anunțat că va vota doar aderarea Croației.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel