Australia ar putea deveni un loc de testare pentru rachetele hipersonice ale SUA

S.I. Catalin |
Data publicării:

Secretarul armatei americane, Christina Wormuth, a transmis recent că Pentagonul are în vedere ca mai multe teste de lansare pentru armele hipersonice cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie sa fie efectuate in Australia. Această decizie apare ca parte a alianței strategice cunoscute sub numele de AUKUS. 

Wormuth a evidențiat mărimea teritoriului australian ca fiind un factor cheie pentru luarea acestei decizii. Statele Unite, constrânse de lipsa unor spații deschise adecvate pentru astfel de teste, a luat în calcul alte opţiuni.

În plus, Wormuth a subliniat importanța rolului Australiei în cadrul alianței AUKUS, care se extinde dincolo de simplul sprijin financiar. Parteneriatul strategic - un acord tripartit semnat în 2021 între Australia, Statele Unite și Regatul Unit - pune accentul pe construirea unei flote de submarine nucleare australiene și pe furnizarea de rachete către Australia. 

În prezent, SUA dezvoltă mai multe arme hipersonice, printre care AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon (ARRW) și Hypersonic Conventional Strike Weapon (HCSW).

Racheta AGM-183A ARRW este o rachetă hipersonică ce poate fi lansată de pe o aeronavă, cum ar fi un bombardier B-52. Este proiectată pentru a putea atinge viteze de aproximativ 5 Mach sau mai mari și pentru a lovi ținte aflate la distanțe mari.

HCSW este o altă rachetă hipersonică dezvoltată de SUA. Aceasta este proiectată pentru a fi lansată de la sol și se poate atinge, de asemenea, viteze de până la 5 Mach sau mai mari. Racheta HCSW este destinată să fie utilizată pentru lovituri la distanță mare împotriva țintelor inamice.

În plus față de aceste arme, SUA lucrează, de asemenea, la dezvoltarea unui ''planor hipersonic'', care este proiectat să fie lansat de o rachetă și să planeze până la țintă la viteze hipersonice. Acest tip de armă se află încă în faza de testare și nu este încă operațională.

Proiectul AUKUS este o nouă alianță de securitate formată între Australia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii. Proiectul a fost anunțat la 15 septembrie 2021 și are ca scop consolidarea securității și stabilității în regiunea Indo-Pacific.

Unul dintre principalele obiective ale proiectului AUKUS este de a dota Australia cu submarine cu propulsie nucleară. Acest lucru va permite Australiei să își îmbunătățească semnificativ capacitățile navale și să își protejeze mai bine interesele în regiune.

Proiectul AUKUS a provocat unele controverse, în special cu Franța, deoarece a dus la anularea unui acord privind vânzarea mai multor submarine, convenit anterior între Franța și Australia. Guvernul francez și-a exprimat dezamăgirea față de această decizie.

Proiectul AUKUS este văzut, de asemenea, ca un răspuns la creșterea prezenței militare și a influenței Chinei în regiunea Indo-Pacific. Proiectul urmărește să consolideze securitatea regiunii și să mențină un echilibru de putere.

Proiectul AUKUS se află încă în stadii incipiente și rămâne de văzut cum se va dezvolta și care va fi impactul său pe termen lung asupra regiunii și a relațiilor internaționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel