Aurescu: România şi Polonia sunt parteneri strategici puternici

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, miercuri, un mesaj pentru marcarea centenarului Alianţei defensive româno-polone, care a fost difuzat în cadrul conferinţei internaţionale "Un singur popor, două drapele", organizată la Varşovia de Ambasada României în Republica Polonă.

"Semnarea, acum 100 de ani, a Convenţiei de alianţă defensivă româno-polonă a pus bazele unei relaţii speciale între România şi Republica Polonă, întărind în mod semnificativ prietenia tradiţională şi legăturile strânse dintre statele noastre", a arătat şeful diplomaţiei române, transmite Agerpres care citează un comunicat MAE.

El a subliniat că "astăzi, România şi Republica Polonă sunt parteneri strategici puternici, relaţiile noastre fiind caracterizate de un dialog şi cooperare dinamice şi substanţiale pe multiple domenii".

Ministrul a făcut referire şi la contextele actuale în care cele două ţări colaborează.

"Dialogul politic şi de securitate s-a intensificat, schimburile comerciale s-au dublat, apropiind şi mai mult instituţii, comunităţi şi oameni din cele două ţări. În ultimii ani, am fost, deopotrivă, martorii consacrării unor cadre de dialog şi coordonare majore, precum Formatul Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări, pe care România şi Polonia le-au creat, promovat şi încurajat, la care se adaugă Trilaterala pe teme de securitate la nivelul miniştrilor de externe din România, Polonia şi Turcia", a arătat el.

Astfel, a subliniat "excelenta coordonare în cadrul NATO şi viziunea comună pe care ţările noastre o împărtăşesc faţă de consolidarea relaţiei transatlantice".

Evenimentul de miercuri face parte din seria de acţiuni ale MAE dedicate celebrării a 100 de ani de la încheierea Convenţiei de Alianţă Defensivă între Regatul României şi Republica Polonă, moment simbolic al relaţiei bilaterale dintre cele două state, şi a cuprins şi o sesiune de discuţii dedicată trecutului, prezentului şi viitorului relaţiilor româno-polone, avându-i ca vorbitori şi pe cei doi istorici poloni care au editat volumul "Un singur popor cu două drapele. Alianţa polono-română (1918) 1921-1926" - Krzysztof Nowak (Universitatea Sileziană) şi Henryk Walczak (Universitatea din Szczecin).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel