Aurescu: Retragerea trupelor ruse nu schimbă nimic. Trebuie o analiză asupra cauzelor care au dus la această situaţie

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Trilaterala România-Polonia-Turcia funcţionează foarte bine, iar relevanţa şi utilitatea sa au sporit semnificativ, contribuind, în cei 9 ani de existenţă, la consolidarea Alianţei Nord Atlantice, cât şi la asigurarea securităţii flancului estic, inclusiv la Marea Neagră, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a participat vineri la sesiunea plenară a Trilateralei România-Polonia-Turcia, alături de omologii săi Zbigniew Rau şi Mevlut Cavuşoglu, la finalul căreia cei trei miniştri au semnat, în premieră pentru acest format, şi o Declaraţie comună.

,,Vă mulţumesc şi cu această ocazie să acceptaţi această vizită în România pentru a continua dialogul nostru eficient la nivel trilateral România-Polonia-Turcia pe teme de securitate. Discuţiile noastre de ieri seară şi de astăzi au fost substanţiale şi foarte utile, aş spune că au fost excelente, ele se reflectă şi în Declaraţia comună pe care tocmai am semnat-o. (...) Doresc să le mulţumesc colegilor mei Mevlut şi Zbigniew pentru deschiderea manifestată pe perioada negocierilor Declaraţiei noastre. Este o Declaraţie care reprezintă o premieră pentru formatul nostru, dovedind încă o dată cât de mult am avansat în cooperarea trilaterală", a declarat Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

Ministrul român de Externe a reamintit că în 2009, când a avut ideea creării acestui format, ca secretar de stat pentru afaceri strategice, nu se gândea că Trilaterala va deveni atât de necesară.

,,Astăzi pot spune fără ezitare că această Trilaterală, care a început să fie foarte activă în 2012, (....) funcţionează foarte bine, iar relevanţa şi utilitatea sa au sporit semnificativ, contribuind în cei 9 ani de existenţă la consolidarea Alianţei Nord Atlantice, cât şi la asigurarea securităţii flancului estic, inclusiv la Marea Neagră", a spus Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a menţionat că a fost abordat şi stadiul proiectelor agreate la Trilaterala din 2020, fiind adăugate şi alte proiecte pe lista pentru acest an şi paşii necesari pentru implementarea lor.

,,Temele de interes deosebit sunt în continuare participarea la structurile multinaţionale NATO găzduite de cele 3 state, implementarea deciziilor aliate, cu accent din perspectiva României pe pachetul de măsuri la Marea Neagră convenit la nivelul NATO, dar şi sprijinul pentru partenerii estici. Am decis, de asemenea, ca ambasadele şi misiunile noastre din străinătate să aprofundeze cooperarea şi coordonarea trilaterală pe dimensiunea de securitate'', a afirmat Aurescu.

Acesta a subliniat, în planul tematicii legate de securitatea la Marea Neagră, că reuniunea din aceste zile de la Bucureşti nu putea să aibă loc într-un moment mai oprtun, având în vedere "situaţia îngrijorătoare de securitate din regiune".

,,În contextul masării de trupe militare ale Rusiei, am discutat deja în cursul serii de ieri, în detaliu, recentele evoluţii de securitate îngrijorătoare din Ucraina şi din jurul acesteia, precum şi perspectivele de evoluţii ulterioare. De asemenea, măsuri pentru dezescaladare şi detensionare, inclusiv cum putem sprijini concret Ucraina. Anunţul de ieri cu privire la retragerea trupelor ruse, care este evoluţie în direcţia bună, nu schimbă cu absolut nimic necesitatea de a continua analiza asupra cauzelor care au dus la această situaţie foarte tensionată şi de a identifica măsuri de dezescaladare şi de evitare pe viitor a unor situaţii similare", a spus Aurescu.

De asemenea, a adăugat el, având în vedere propunerea pe care preşedintele Klaus Iohannis a făcut-o joi, în cursul întâlnirii cu cei 3 miniştri de Externe, aceştia au căzut de acord să propună colegilor lor de la Apărare să se întâlnească într-un format trilateral similar, pentru a întări şi mai mult cooperarea în domeniul securităţii.


Aurescu a precizat că o altă temă abordată a fost cea legată de agenda aliată


"Am abordat evoluţiile foarte importante, la nivelul NATO, care au avut loc în ultima perioadă, precum şi cele care vor mai avea loc în acest an. Din această perspectivă, contribuţiile operaţionale şi conceptuale ale României, Poloniei şi Turciei la acţiunile NATO în regiune sunt şi rămân esenţiale. Şi astăzi am avut discuţii foarte consistente, am trecut în revistă rezultatele principalelor evoluţii la nivel NATO, reuniunile ministeriale recente, am discutat despre acţiuni de follow-up la acestea, am abordat pregătirea Summit-ului NATO din acest an pe 14 iunie, care este foarte important, pentru că ne va permite să reconfirmăm unitatea şi solidaritatea aliate şi mai ales să consolidăm o relaţie transatlantică puternică, aceasta fiind fundamentul securităţii euroatlantice. Credem că Summit-ul NATO din 2021 va fi o etapă foarte importantă în evoluţia Alianţei. Am subliniat astăzi că ne dorim ca NATO să devină mai puternic din punct de vedere politic şi militar, un actor cu veritabilă proiecţie globală", a declarat Aurescu.

Ministrul român de Externe a adăugat că în discuţiile purtate cu omologii din Polonia şi Turcia a împărtăşit priorităţile României în raport cu NATO.

"Importanţa continuării consolidării pe mai departe a posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul estic, inclusiv în sudul său, mai ales în lumina evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre şi, în general, în lumina consolidării progresive din ultimii ani a prezenţei militare ruse în regiune. De asemenea, am susţinut consolidarea acţiunii NATO în promovarea rezilienţei şi inovării, am evidenţiat Centrul euroatlantic pentru rezilienţă pe care România îl înfiinţează şi pe care o să-l operaţionalizăm în lunile următoare. Am invitat atât Polonia, cât şi Turcia să participe alături de noi, de asemenea, şi alţi aliaţi şi parteneri, la dezvoltarea acestui Centru. Am accentuat importanţa deosebită pe care România o atribuie procesului de reflecţie strategică NATO 2030 şi am apreciat în acest sens activitatea secretarului general al NATO. Ne dorim un nou concept strategic al NATO care să reflecte realităţile actuale", a precizat Aurescu.

Tot vineri, în premieră pentru formatul Trilateralei România-Polonia-Turcia, la iniţiativa ministrului Aurescu, miniştrii Afacerilor Externe din Georgia, David Zalkaliani, şi Ucraina, Dmytro Kuleba, vor participa la o sesiune de lucru specială cu miniştrii Afacerilor Externe ai Trilateralei, având în vedere importanţa acordată Vecinătăţii Estice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel