Atuurile militare ale Rusiei pentru deceniile următoare: sistemele S-500 și racheta hipersonică Zircon, vor fi produse în serie în scurt timp

Copcea Ionel |
Data publicării:
sisteme de rachete antiaeriene S-500
sisteme de rachete antiaeriene S-500

În cadrul forumului economic internațional de la Sankt Petersburg PMEF-2021, vicepremierul rus, Yuri Borisov, a declarat, pe 04.06.2021, că, în scurt timp, Forțele Armate ale Federației Ruse vor începe să primească noi categorii de armamente. Este vorba despre sistemele de rachete antiaeriene S-500 și rachetele hipersonice Zircon.

“Președintele Federației Ruse a anunțat recent că testele de stat ale acestor noi armamente se apropie de finalizare. Acest lucru sugerează faptul că ne aflăm la doar un pas de începerea livrărilor în serie”, a spus Borisov, citat de agenția Interfax.

Vicepremierul rus a făcut referire la consfătuirile organizate la sfârșitul lunii mai de președintele Vladimir Putin cu reprezentanții Ministerului Apărării și ai Complexului Militar Industrial.

Potrivit specialiștilor militari ruși, noul sistem de rachete antiaeriene S-500 va fi capabil să doboare orice fel de aparat de zbor, blocurile de luptă ale rachetelor balistice, ținte hipersonice, precum și aparate cosmice. Bătaia maximă a rachetelor complexului S-500 va fi de peste 480 de kilometri.

Racheta hipersonică antinavă Zircon va avea o viteză de până la 9 Mach. Bătaia maximă a acesteia va fi de aproximativ 1.000 de kilometri.

Comentariul autorului: Alături de alte tipuri de armamente nestrategice, precum avioanele de vânătoare Su-57, complexele de rachete Iskander-M sau dronele grele de asalt Okhotnik, sistemele de rachete antiaeriene S-500 și racheta hipersonică Zircon, vor reprezenta atuurile militare principale ale Rusiei pentru deceniile următoare.

În ceea ce privește sistemul de rachete antiaeriene S-500, trebuie spus faptul că acesta va îndeplini atât funcții de apărare antiaeriană, cât și de apărare antirachetă. După cum au anunțat recent specialiștii militari ruși, sistemul va putea întrebuința un nou tip de rachetă interceptoare. În ultima perioadă, aceasta a fost supusă mai multor teste, fiind efectuate lansări în poligonul Sary Shagan din Kazahstan. Racheta va fi folosită și de sistemul staționar de apărare antirachetă dispus în jurul capitalei Moscova. Cel mai probabil este vorba despre racheta 53T6M. Anterior, se cunoștea faptul că S-500 va folosi pentru apărarea antiaeriană rachete 40N6, întrebuințate și de sistemele S-400, iar pentru apărarea antirachetă va utiliza rachete de interceptare 77N6.

În altă ordine de idei, testarea rachetei hipersonice Zircon va fi încheiată în cursul anului 2021. Până la sfârșitul acestui an, vor fi efectuate mai multe lansări de la bordul fregatei Amiral Gorshkov și submarinului Severodvinsk, ambele din dotarea Flotei de Nord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel