Atenție, România. Germania cumpără 35 de avioane F-35 pe repede înainte, dar prețul vehiculat este astronomic

F-35 Lightning II, foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II, foto: Lockheed Martin

Germania vrea să finalizeze urgent tranzacția de aeronave F-35 Lighting II americane, de generația a V-a. Anunțul privind semnarea cât mai rapidă a contractului a fost făcut de cancelarul german Olaf Scholz.

În cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, Scholz a reiterat faptul că Berlinul va trebui să semneze cât mai rapid contractul pentru achiziția de avioane stealth F-35.

Se pare că executivul federal german intenționează să facă acest lucru rapid, până la finalul acestui an.

Olaf Scholz a menționat că urgentarea achiziției are legătură cu agresivitatea Rusiei. El a reiterat pericolul nuclear rus care a revenit în atenția Occidentului ca urmare a războiului rus neprovocat de agresiune împotriva Ucrainei.

„Atâta timp cât state precum Rusia care dețin arme nucleare folosesc aceste capacități în scot de amenințare, NATO are nevoie de un potențial de descurajare credibil”, a precizat liderul german, citat de Stern.de. Olaf Scholz a adăugat că Berlinul a decis să achiziționeze F-35 pentru a nu fi vulnerabil în fața Moscovei.

Știm însă că decizia Germaniei privind achiziția de F-35 a fost luată pe fondul faptului că doar F-35 va fi certificat pentru a transporta bombe nucleare B61 fabricate în SUA și stocate în Germania. 

 

Presa germană susține că Berlinul va plăti un preț astronomic pentru cele 35 de avioane F-35 Lightning II americane de generația a V-a

 

Publicația germană Der Spiegel scrie însă că întreaga afacere s-ar putea ridica la un preț astronomic de aproape 10 miliarde de euro.

Germania va achiziționa 35 de avioane F-35, primele urmând să ajungă undeva prin 2026.

Presa germană nu precizează însă motivul pentru care costul ar putea fi atât de mare. E clar că Germania va trebui însă să investească masiv și în infrastructură, tehnicieni, procese de mentenanță, toate acestea depășind prețul propriu zis al aeronavelor.

Francezii de la Zone Militaire amintesc că în vara acestui an, agenția americană DSCA (Defense Security Cooperation Agency), responsabilă cu procesul de achiziții, a estimat costul contractului german pentru cele 35 de avioane F-35 la aproximativ 8.4 miliarde de dolari. 

În comparație, scriu francezii, Elveția va achita 5.3 miliarde de euro pentru 36 de avioane F-35.

 

Nu e clar dacă Germania va beneficia de Block 4 în 2026, cea mai modernă versiune a F-35

 

2. F-35 israe... (eurofighter-typhoon-f-35-germania-israel_36065200.jpg)

F-35 israelian și un Eurofighter german, în timpul unor exerciții desfășurate în Israel în 2021. Sursă foto: Bundeswehr

Nu e clar nici dacă nemții vor beneficia de versiunea Block 4 a F-35, care va fi în 2026 cea mai modernă versiune posibilă a aeronavelor americane de generația a V-a.

Totodată, o ultimă „rană” pe care industria de apărare germană o are, e reprezentată de faptul că Berlinul nu a implicat în procesul de achiziție industria germană. Oficialii germani au motivat decizia prin urgența nevoii privind achiziționarea avioanelor.

Amintim că România intenționează și ea să achiziționeze F-35. Cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon pe care le-am contractat din Norvegia vor reprezenta tranziția către generația a V-a - F-35.

Orizontul de timp pe care oficialii noștri îl aduc în discuție este începutul anului 2030.

CITEȘTE ȘI: Obiectivul F-35. Dîncu, în vara acestui an: 2030 e anul în care România își propune să înceapă achiziția de avioane F-35

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel