Obiectivul F-35. Dîncu: 2030 e anul în care România își propune să înceapă achiziția de avioane F-35

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit din nou despre obiectivul MApN pentru înzestrarea Forțelor Aeriene Române: Achiziția de F-35. 

De-a lungul timpului, atât Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, cât și Klaus Iohannis, președintele României, au făcut referiri la programul de înzestrare cu F-35 Lightning II, de fiecare data orizontul de timp fiind în jurul anului 2030.

Azi, ministrul Vasile Dîncu  a participat la deschiderea lucrărilor reuniunii la nivel înalt cu prilejul împlinirii a doi ani de la adoptarea Strategiei naționale și a Planului național de acțiune „Femeile, pacea și securitatea”. La finalul evenimentului a făcut declarații publice în care a vorbit despre înzestrarea cu F-16 Fighting Falcon și .... obiectivul F-35 Lightning II.

Vasile Dîncu a precizat că 2030 e anul în care România își propune să „înceapă achiziția pentru F-35”. 

Despre achiziția de F-35, DefenseRomania a mai scris și a discutat inclusiv cu reprezentanți ai Lockheed Martin care au explicat ce înseamnă un asemenea proces. În acest sens, Thomas Bill, fost pilot de F-16 Fighting Falcon și actualmente Capture Manager la compania Lockheed Martin, ne-a explicat că procesul de achiziție a F-35 e unul extrem de complex și de birocratic. Procesul durează minimum 5 ani.

 

Fraza-cheie „2030 ca an în care să începem achiziția pentru F-35” poate însemna semnarea contractului sau începerea negocierilor

 

2. Sursă foto... (f_35_sua_32715200.jpg)

Sursă foto: F-35.com, F-35 Lightning II @LockheedMartin

Dacă fraza ministrului „să înceapă achiziția de F-35” în 2030 înseamnă semnarea contractului, atunci cel mai probabil undeva pe la jumătatea anilor 2030 am avea și primele F-35. Dacă înseamnă începerea negocierilor, perioada va fi mai mare. În orice caz, situația e dinamică și va fi influențată mult de factorul financiar și de evoluțiile viitoare.

„Proiectul nostru și ceea ce a anunțat președintele înseamnă 2030 ca un an în care să începem achiziția pentru F-35”, a precizat Vasile Dîncu care a adăugat că „F-35 sunt aparate de comandă și control pentru care trebuie pregătit întregul sistem de apărare”.

„Sigur că e viitoarea noastră țintă, în funcție și de modul în care va evolua PIB-ul”, a mai subliniat ministrul.

În ceea ce privește achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, care vor reprezenta tranziția spre F-35, ministrul a precizat că primele avioane sunt programate să ajungă în decembrie anul viitor, dar s-au purtat discuții avansate pentru a micșora aceste termene.

„Primele (n.r. - primele F-16 norvegiene) trebuiau să vină în decembrie anul viitor. Am avut câteva bilaterale atât cu Ministerul Apărării din Norvegia, cât și cu reprezentanți ai SUA pentru a micșora termenele. Cu siguranță că anul viitor vom avea un prim lot, sper că va fi destul de consistent”, a conchis Vasile Dîncu.

CITEȘTE ȘI: F-16 Block 70 Viper achiziționat de Bulgaria e un „ucigaș de monștri”. Lockheed Martin: F-16 bulgare și F-35 românești vor zbura împreună

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel