Atac Olanda. Suspecții, detenție prelungită: O dramă

Ana Ionescu |
Data actualizării: | Data publicării:

Cei şapte bărbaţi suspectaţi de plănuirea unui atac major în Olanda cu grenade de mână, arme automate şi explozibili vor rămâne în detenţie, a dispus vineri instanţa competentă.

Bărbaţii, cu vârste cuprinse între 21 şi 34 de ani, au fost reţinuţi joi după razii în patru locaţii, în timpul cărora, potrivit procurorilor, s-au descoperit grenade, arme de foc şi centuri cu explozibili. Trei dintre cei şapte bărbaţi au fost deţinuţi anterior după ce au încercat să se alăture unor grupuri militante de peste hotare. Unul dintre ei este un irakian condamnat în 2017 pentru că a încercat să plece din Olanda pentru a se alătura insurgenţilor grupării Statul Islamic.

Vineri, procurorii au precizat că au descoperit 100 km de îngrăşământ la locuinţa unuia dintre suspecţi, "care este posibil să fi avut intenţia să-l folosească pentru o maşină capcană". 

"Această reţea care a fost destructurată avea intenţia de a comite un atac la un eveniment public cu kalaşnikoave şi, într-un alt loc, să provoace explozia unei maşini capcană", a declarat premierul Mark Rutte într-o conferinţă de presă susţinută la Haga.

Suspecţii au permisiunea de a intra în contact numai cu avocatul lor, care nu a făcut nicio declaraţie publică. Poliţia i-a arestat pe cei şapte bărbaţi după mai multe luni de investigaţii, în urma unui pont primit de la agenţia de informaţii olandeză. În cursul anchetei, poliţia a observat "un grup terorist" care gravita în jurul bărbatului de origine irakiană condamnat în 2017 pentru că a încercat să se alăture Statului Islamic.

Cei şapte suspecţi sunt originari din Arnhem, Rotterdam şi sate apropiate de aceste oraşe.

"În ţara noastră a fost evitată o dramă", a dat asigurări Mark Rutte în conferinţa sa de presă săptămânală, subliniind că autorităţile rămân "vigilente".

În iunie, doi bărbaţi suspectaţi de pregătirea unor atacuri teroriste în Franţa şi în Olanda au fost arestaţi la Rotterdam. Parchetul a precizat în septembrie că ei erau "aproape" de a trece la acţiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel