”Vom tripla producția”. În timp ce România cumpără pulbere de la export, Suedia face încă un pas pentru creșterea producției de muniție

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
 Obuzier execută foc cu un proiectil de artilerie de 155 mm / Foto: Nammo
Obuzier execută foc cu un proiectil de artilerie de 155 mm / Foto: Nammo

Guvernul suedez a încheiat un acord cu producătorul de muniții Nammo pentru a crește capacitatea de producție a obuzelor de artilerie și a întări lanțurile de aprovizionare.

Suedia este hotărâtă să-și crească rapid capacitățile de producție în domeniul industriei de apărare. 

În acest context, nu putem să nu ne gândim la România, care ratează ocazie după ocazie pentru a-și consolida industria de armament (a se vedea oportunitățile ratate privind producția în România de vehicule blindate Piranha V pentru Bulgaria sau pentru Slovacia). 

E suficient să amintim că țara noastră nu are o fabrică de pulberi pe teritoriul său, fiind nevoită să importe un element vital pentru industria sa de armament. 

Situația (lipsei) producției de pulberi din România a fost comentată și Constantin Bucuroiu, liderul Alianței Sindicatelor din Apărare și Aeronautică (ASIA), în cadrul emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”, difuzată pe platforma DefenseRomania.

”Avem două fabrici, la Fagăraș și Victoria, cu care - printr-o investiție cu un partener serios - am putea să avem propriile pulberi, în maxim doi ani și nu cu cheltuieli imense”. O fabrică în România ne va ajuta să nu mai depindem de parteneri precum Serbia care oricând pot sista livrările. ”Am avut cazuri în care companii producătoare de muniție au așteptat pulberea din Serbia timp d 2-3 luni”, a mai dezvăluit Constantin Bucuroiu.

 

Suedia vrea să tripleze producția de obuze

Obuze de 155 mm / captură video

Revenind la eforturile Suediei, notăm că FMV - Administrația materialului de apărare, structura suedeză care se ocupă cu achizițiile de Armamente, a semnat o înțelegere cu consorțiul fino-norvegian Nammo pentru a spori producția de muniție de artilerie în Suedia.

Acordul vizează creșterea livrărilor de muniție de artilerie de 155 mm. Dealtfel, în cadrul Conferinței de la Sälen, ministrul Apărării Pål Jonson anunța că obiectivul Suediei este triplarea producției de obuze de artilerie în câțiva ani.

Björn Andersson, unul dintre oficialii Nammo, confirmă că a depus o cerere de finanțare la Comisia Europeană în cadrul programului ASAP (Act in Support of Munition Production) și așteaptă răspunsul UE. ”Așteptăm aprobarea UE pentru investiții, pentru a putea vorbi despre încă o creștere a producției”, a mai spus Björn Andersson, citat de SVT.

Practic, Nammo a dublat deja producția prin fonduri proprii, dar compania încearcă să acceseze fonduri pentru a investi în automatizare și echipamente moderne  

 

Acordul dintre guvernul suedez și consorțiul Nammo

 

Înțelegerea este al treilea pas într-un efort amplu de creștere a producției de muniție de artilerie și de a permite sprijinirea continuă a Ucrainei.

Proiectul se desfășoară în cadrul cooperării nordice de apărare Nordefco și este condusă de FMV. Anterior, țările nordice aua semnat un acord de cooperare și a plasat comenzi pentru a permite donațiile de muniție către Ucraina. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel