Asasinate la comandă | Ramzan Kadyrov, liderul Ceceniei, bănuit că a ordonat asasinarea unui alt disident cecen

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Ramzan Kadyrov este conducător al regiunii Cecenia şi un apropiat al lui Vladimir Putin
Ramzan Kadyrov este conducător al regiunii Cecenia şi un apropiat al lui Vladimir Putin

Un disident cecen, în vârstă de 43 de ani, critic al liderului cecen Ramzan Kadyrov, a fost împușcat mortal în orașul austriac Gerasdorf, sâmbătă pe 4 iulie.

Cotidianul austriac OE24 scrie că un bărbat a fost ucis prin împuşcare, sâmbătă, în apropierea unui centru comercial din localitatea Gerasdorf, aflată la 20 km de Viena. Poliţia austriacă a stabilit că disidentul cecen era solicitat de azil politic în Austria.

Postul de radio austriac ORF a precizat că doi cetăţeni ruşi de origine cecenă, în vârstă de 47 şi 37 de ani, au fost arestaţi în cadrul investigaţiei

Un suspect, care a fost identificat la scurt timp de autoritățile austriece ca cetățean rus, a fost reţinut câteva ore mai târziu, la aproximativ 200 de kilometri de Linz. Pe 5 iulie, poliţia austriacă, a arestat un alt bărbat despre care credea că este un simplu martor. După ce l-a interogat pe bărbat, poliția a dispus reţinerea lui în calitate de suspect. 

Citeşte şi: Insultarea lui Vladimir Putin se pedepseşte cu moartea. Serviciul georgian de informaţii a dejucat o tentativă de asasinat împotriva unui jurnalist

Potrivit publicaţiei NOE.orf.at, care citează surse din diaspora cecenă din Europa, omul ucis este un blogger originar din Cecenia, pe numele său Mamihan Umarov. Acesta ar fi criticat, în repetate rânduri, activitatea politică a liderului cecen Ramzan Kadyrov.

Potrivit RFE/RL, Umarov era cunoscut ca fiind fost mercenar şi fost angajat al Serviciului de Securitate din Republica Cecenă Ichkeria – guvernul separatist și nerecunoscut al Ceceniei, care luptă pentru independența Ceceniei față de Federația Rusă. Umarov deţinea un canal de YouTube cu numele ’’Anzor from Vienna’’ unde de mai multe ori a vorbit despre implicarea serviciilor speciale ruse în tentative de asasinat împotriva disidenţilor politici și a foștilor separatiști ceceni din Ichkeria, aflaţi Europa.

Lista cu disidenţii ceceni care l-au crticat pe liderului cecen Ramzan Kadyrov şi care, fie au fost omorâţi, fie au reuşit să scape în urma unor tentative de asasinat.

În februarie 2020, bloggerul cecen Tumso Abdurakhmanov a fost atacat în Suedia. Acesta a reuşit să scape cu viaţa în urma unei tentative de asasinat.

Pe 30 ianuarie 2020, Imran Aliev, blogger cecen și critic al lui Ramzan Kadîrov, a fost înjunghiat mortal într-un hotel din orașul francez Lille. În vârstă de 44 de ani, Aliev a fost victima unui omor la comandă care, potrivit poliţiei locale, „are toate indiciile unui asasinat motivat politic". Imran Aliev a fost înjunghiat de 135 de ori. Autorităţile franceze au spus, la momentul respectiv, că persona care l-a asasinat pe Imran Aliev este un bărbat de origine rusă şi care a părăsit Franţa la scurt timp după ce a comis crima.

Zelimkhan Khangoshvili, un fost lider insurgent cecen, a fost împuşcat mortal pe 23 august 2019 într-un parc din Berlin. Acesta participase la cel de-al doilea război cecen, luptând împotriva trupelor ruse de partea separatiștilor. După război a fost dat în urmărire generală în Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel