Insultarea lui Vladimir Putin se pedepseşte cu moartea. Serviciul georgian de informaţii a dejucat o tentativă de asasinat împotriva unui jurnalist

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciul de securitate de stat din Georgia (SSG) a reținut, pe 12 iunie, în districtul Vake-Saburtalo din capitala Georgiei, un cetățean rus suspectat că planifica asasinarea jurnalistului georgian Giorgi Gabunia, fost angajat al postului de televiziune local Rustavi-2.

Potrivit mai multor publicaţii mass-media din Georgia, persoana reţinută este Vasambeg Badrievich Bokov, un cetățean rus, în vârstă de 37 de ani, care se afla în Georgia de câteva luni.

Mass-media din Georgia, citând declaraţia serviciului de informaţii SSG, a precizat că cetățeanul rus a fost reținut sub acuzația de utilizare de documente false şi tentativă de asasinat. În comunicatul de presă serviciului de informaţii SSG nu a precizat în clar numele persoanei reţinut, acesta fiind trecut cu iniţialele "VB".

Nika Gvaramia, directorul postului de televiziune Mtavari, a declarat, pe 15 iunie, ca asasinarea jurnalistului fusese planificată și coordonată din Ucraina, iar indicațiile pentru acest plan erau transmise din Cecenia.

"[Bokov] intenționa să-l lichideze pe Giorgi Gabunia, la ordinul liderului cecen, Ramzan Kadyrov", a declarat site-ul de știri Open Caucasus Media, citând declaraţiile lui Gvaramia.

Ramzan Kadyrov este conducător al regiunii Cecenia şi un apropiat al lui Vladimir Putin

 

Nika Gvaramia a precizat că guvernul şi serviciile de informaţii din Georgia au aflat despre tentativa de asasinat de la serviciile ucrainene de informaţii.

Potrivit lui Gvaramia, inițial, partea georgiana a considerat că informațiile transmise de serviciile ucrainene de informaţii, cu privire la acest caz sunt, ar fi inexacte, ba chiar mai mult au crezut că sunt o provocare venită de la unele cercuri de influență georgiene stabilite în Ucraina.

,,Ucrainenii au aflat că pe teritoriul lor un etnic cecen, dacă nu mă înșel, un cetățean al Ucrainei, coordona asasinarea lui Georgi Gabunia în Georgia. Aceasta [tentativa de asasinat] a fost supravegheată de pe teritoriul Rusiei, în special, din Republica Cecenă. Execuția urma să aibă loc în Georgia’’, a precizat Gvaramia.

În cele din urmă, autoritățile din Georgia au decis să asigure protecția jurnalistului.

Jurnalistul georgian Giorgi Gabunia a devenit cunoscut publicului larg după ce, pe 7 iulie 2019, l-a insultat pe președintele rus, Vladimir Putin, şi pe familia acestuia, în timpul unei emisiuni difuzate în direct de postul de televiziune Rustavi-2.

Acest incident a provocat un mare scandal pe fondul agravării relațiilor dintre Tbilisi și Moscova. Conducerea canalului de televiziune a dispus suspendarea jurnalistului Giorgi Gabunia, decizie care a provocat un val de demisii în rândul jurnaliştilor care lucrau la respectivul post de televiziune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel