NATO amintește Rusiei de puterea nucleară a Alianței. Jens Stoltenberg: Trebuie să ne prezentăm arsenalul nuclear pentru a trimite un avertisment direct

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
O bombă nucleară B-61. Sursa foto: U.S. Air Force.
O bombă nucleară B-61. Sursa foto: U.S. Air Force.

NATO continuă discuțiile privind desfășurarea mai multor arme nucleare, pe fondul amenințărilor tot mai mari din partea Rusiei și a Chinei. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru The Telegraph. Potrivit acestuia, Alianța ar trebui să își arate arsenalul nuclear pentru a trimite un avertisment direct adversarilor săi.

Stoltenberg a precizat că sunt în curs de desfășurare consultări între membrii NATO cu privire la scoaterea rachetelor din depozite și punerea lor în stare de alertă. El a cerut ca transparența să fie folosită ca mijloc de descurajare.

,,Nu voi intra în detalii operaționale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie în serviciu și câte ar trebui să fie în depozit, dar trebuie să ne consultăm pe aceste teme. Și exact asta facem acum", a declarat secretarul general pentru The Telegraph.

Stoltenberg a declarat că "transparența nucleară" ar trebui să fie o piatră de temelie a strategiei nucleare a NATO pentru a pregăti Alianța pentru ceea ce el a numit "o lume mai periculoasă".

Secretarul general a spus că transparența ajută la clarificarea faptului că NATO este o ,,alianță nucleară''.

Stoltenberg a avertizat că Beijingul, în special, investește masiv în arme moderne, inclusiv în arsenalul său nuclear, care va ajunge la 1.000 de focoase până în 2030.

,,Acest lucru înseamnă că, în viitorul apropiat, NATO s-ar putea confrunta cu ceva cu care Alianța nu s-a mai confruntat până acum, și anume doi potențiali adversari cu arsenale nucleare - China și Rusia. Bineînțeles, acest lucru are consecințe", a adăugat secretarul general al NATO.

El a subliniat că Statele Unite și aliații europeni își modernizează în prezent forțele nucleare pentru a descuraja amenințarea tot mai mare din partea Rusiei.

Recent, un oficial de rang înalt din cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA,  Pranay Vaddi, a declarat că Washingtonul ar putea fi nevoit să extindă desfășurarea forțelor nucleare strategice în anii următori pentru a descuraja amenințările din partea adversarilor.

Acesta a subliniat că Statele Unite aderă la regimul internațional de neproliferare. În același timp,  Pranay Vaddi a reamintit că Rusia a refuzat să discute un tratat care să înlocuiască Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (START III), care expiră în 2026, iar China nu dorește să negocieze creșterea arsenalului său nuclear.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel