”Sunt avioane excelente". Armata Ungariei intenționează să-și completeze flota de Gripen cu încă patru aeronave

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul apărării din Ungaria a prezentat o serie de planuri care prevăd achiziționarea a încă patru aeronave Gripen.

Potrivit portalului ungar de ştiri Infostart.hu, citat de Rador, ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a fost invitat la începutul lunii decembrie la emisiunea de tip podcast a secretarului de stat ungar pentru comunicare şi relaţii internaţionale, Zoltán Kovács.

Cu acest prilej, cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea armatei şi au amintit că, în conformitate cu aşteptările NATO, obiectivul programului "Zrínyi", care a început în anul 2016, este atingerea unei cote de 2% din produsul intern brut (PIB) a cheltuielilor pentru apărare. Conform planurilor, acest obiectiv poate fi atins în anul 2023, acest procent în acest an fiind doar de 1,7 la sută.

Referindu-se la viitorul programului de dezvoltare a forţelor armate, Kristóf Szalay-Bobrovniczky a prezentat un tabel privind tipurile şi cantităţile de achiziţii militare, pe primul loc aflându-se achiziţionarea unor avioane de luptă de tip Gripen, a informat ziarul economic ungar "Világgazdaság", citat de portalul infostart.hu.

Conform prezentării ministrului ungar al apărării,în 2024 vor fi achiziţionate încă patru avioane de vânătoare Gripen, pe lângă cele 14 avioane, aflate deja în dotarea armatei ungare.

După prezentarea diapozitivului de către ministrul ungar al apărării, Világgazdaság a solicitat clarificări  s-a adresat Ministerului Apărării Naţionale pentru a afla dacă s-a luat deja o decizie în această privinţă, şi dacă avionale Gripen reprezintă viitorul flotei de avioane de luptă ungare şi dacă vor fi achiziţionate avioanele incluse în tabel.

Totuși, răspunsul ministerului a fost unul evaziv:

Ministerul Apărării din Ungaria a precizat că actualul contract de sprijin logistic pentru 14 avioane de luptă închiriate este valabil până în anul 2026. "Explorăm alte opţiuni în conformitate cu Programul de dezvoltare a apărării şi a forţelor armate", a adăugat ministerul de resort.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Într-un interviu recent, secretarul de stat politic în Ministerul Apărării a declarat că închirierea avioanelor de luptă Gripen va expira în anul 2026, cu posibilitatea de a le cumpăra la un preţ rezidual. "Nu s-a luat încă nicio decizie privind achiziţionarea acestora, dar după experienţa noastră, avioanele de luptă Gripen sunt avioane excelente", a declarat Tamás Vargha, care a adăugat:

Avioanele Gripen nu îndeplinesc doar sarcinile de apărare a spaţiului aerian şi de control al traficului aerian al Ungariei, ci şi al Sloveniei, iar patru avioane au fost staţionate în Lituania.

Cele mai recente planuri V4 includ alăturarea Cehiei, Poloniei şi Ungariei la sprijinului de apărare aeriană al Slovaciei, în condiţiile în care vecinul nostru nordic se află temporar în criză de avioane de luptă". Prin urmare, avioanele Gripen ar putea fi, de asemenea, implicate în apărarea aeriană a Slovaciei în viitorul apropiat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel