Armata Ucrainei explică de ce rușii au trecut de la rachete Kalibr și Iskander la „rudimentarele” drone iraniene

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Rachete Iskander. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Rachete Iskander. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a vorbit despre aruncarea în luptă de către ocupanții ruși a dronelor iraniene, sesizând că momentul a culminat cu încetarea lansărilor rachetelor de croazieră către teritoriul Ucrainei.

Potrivit lui Iuri Ignat, purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, motivele care stau la baza acestei decizii sunt de ordin strategic și financiar.

Oficialul Armatei ucrainene a făcut o analiză a folosirii dronelor iraniene la postul de televiziune Belsat, fiind citat de agenția Unian. Acesta a remarcat că deși dronele iraniene sunt „primitive” din punct de vedere tehnologic, există din păcate și rezultate pozitive pentru ruși în folosirea lor și lovirea tehnicii ucrainene.

El a adăugat că din pricina costului uriaș al rachetelor rusești, Moscova preferă să folosească drone kamikaze iraniene care sunt mult mai ieftine. Oficialul ucrainean e de părere că în toamna sau iarna acestui an vor fi din nou lansări ale Kalibr sau Iskander.

 

Costurile rachetelor Kalibr și Kh-101 sunt uriașe iar dronele kamikaze iraniene - „primitive” și mult mai ieftine

 

2. Lansarea u... (kalibr_missile_56057800.jpg)

Lansarea unei rachete rusești Kalibr. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

„Fără îndoială că Rusia a încetat să mai folosească rachete cu precizie mare precum Kalibr, Isknader, Kh-101 din cauze financiare. Aceste rachete dețin focoase de aproximativ 400 de kilograme și costă milioane de dolari. Spre exemplu prețul unei rachete Kalibr este de aproximativ 6 milioane, iar o rachetă Kh-101 între 11 și 13 milioane”, a precizat oficialul militar ucrainean.

Acesta este motivul pentru care ocupanții utilizează intens în această fază a conflictului drone iraniene. Despre Shahed-136 purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene spune că sunt drone „primitive”, dar au o capacitate de a acoperi o distanță de 2.500 km și pot pune probleme forțelor ucrainene.

Iuri Ignat a mai adăugat că e posibil ca Federația Rusă să apeleze la strategia de a utiliza acum drone iraniene, pentru ca în operațiunile din toamnă-iarnă să folosească rachete Kalibr, Iskander și alte tipuri de rachete pentru a lovi infrastructura critică ucraineană.

Amintim că la finalul săptămânii trecute, mai multe drone Shahed-136 (Geran-2) de producție iraniană au fost văzute pe cer deasupra localității ucrainene Odesa.

Cu ajutorul dronelor kamikaze, militarii ruși au lovit mai multe ținte aparținând armatei ucrainene. 

Ulterior întrebuințarea în luptă a dronelor iraniene a devenit aproape zilnică.

CITEȘTE ȘI: După Shahed 136, în zona Mării Negre a apărut și un alt tip de dronă iraniană - Mohajer 6

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel