După Shahed 136, în zona Mării Negre a apărut și un alt tip de dronă iraniană - Mohajer 6

Ionel Copcea |
Data publicării:
Dronă iraniană de tip Mohajer 6
Dronă iraniană de tip Mohajer 6

În ultimele ziele, armata ucraineană a semnalat mai multe atacuri executate de trupele ruse cu drone kamikaze de producție iraniană de tip Shahed-136 (Geran-2), în special în zona Odesa. Ulterior, în zona Mării Negre a apărut și un alt tip de aparat de zbor fără pilot produs în Iran, respectiv drona de cercetare și atac Mohajer-6.

Pe 23 septembrie, au fost făcute publice imagini cu o astfel de dronă, care a fost surprinsă în largul coastei Mării Negre controlate de partea ucraineană. Aceasta poate fi identificată cu ușurință după coadă, elice și priza de aer.


Comandamentul Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei susține că această dronă a fost doborâtă de militarii ucraineni, însă, judecând după starea în care se află corpul acesteia, este posibil ca drona să fi căzut pur și simplu din cauza unei probleme tehnice sau a unei erori de operare. Aceasta din urmă este cu atât mai probabilă cu cât se știe că pregătirea echipajelor rusești s-a efectuat în regim de urgență și, până în prezent, există foarte puțină experiență în gestionarea și întreținerea dronelor iraniene de către armata rusă. 

Între timp, partea ucraineană a anunțat că, în urma livrărilor de arme iraniene către armata rusă, Ucraina retrage acreditarea ambasadorului iranian și reduce dimensiunea ambasadei Iranului la Kiev. Autoritățile ucrainene nu au putut să-l expulzeze fizic pe ambasador, întrucât acesta are dublă acreditare, în Ucraina și Republica Moldova, iar în ultimele luni s-a aflat la Chișinău și nu la Kiev.

 

Rușii au atacat Odesa folosind drone iraniene

 

Comentariul autorului: Din datele aflate la dispoziție din surse publice, se poate aprecia că, pe 23 septembrie, trupele ruse au executat un atac asupra facilităților militare din Odesa întrebuințând un roi de drone “de unică folosință” M-214 Geran-2. Probabil, acestea au fost supravegheate de pe mare de o dronă Mohajer-6.

Trebuie remarcat faptul că atacurile nu s-au oprit nici în prezent, în dimineața zilei de 25 septembrie fiind semnalate noi explozii la Odesa provocate de loviturile dronelor iraniene deservite de armata rusă.

Este vizată, în primul rând, zona portuară a orașului, unde sunt vânate dronele maritime apărute în ultimul timp în Marea Neagră. Pe 21 septembrie, două ambarcațiuni de acest tip au fost semnalate în zona plajei Omega din Sevastopol, în apropierea căreia se află mai multe nave de luptă rusești. Una dintre dronele maritime de suprafață a fost detonată în larg, iar cea de-a doua a eșuat în zona de coastă, fiind capturată de forțele rusești. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel