Armata ucraineană a adoptat pușca anti-material de calibru mare “Alligator”

Cătălin Costea / 03 Martie 2021 / 09:35

Pe 2 martie, Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat pe pagina sa de Facebook că, potrivit rezultatelor testelor de stat efectuate în cadrul Forțelor Armate, a fost adoptată pușca anti-material de calibru mare cu încărcare manuală “Alligator”.

Toate elementele puștii produse de compania ucraineană Snipex (Harkov), inclusiv cel mai important, țeava, sunt realizate cu resurse locale ucrainene.

Destinația principală a armei este de a distruge fortificațiile și echipamentele critice ale inamicului, în special cele ușor blindate, folosind muniție de calibru 14,5 x 114 mm.

Viteza glonțului la ieșirea de pe țeavă este de 980 m/s, acesta având eficacitate până la 2.000 m, deși distanța maximă până la care poate ajunge este de până la 7.000 m. La o distanță de 1,5 km, glonțul tras cu arma “Alligator” poate străpunge un blindaj clasic de 10 mm.

Încărcătorul, conține cinci cartușe, produse după standardul sovietic (calibrul 14,5 x 114 mm) și poate fi ușor schimbat, crescând astfel viteza de utilizare a unei arme de acest tip..

Țeava are o lungime de 1,2 m și este în recul liber în timpul focului. Așa cum rezultă și din imaginile video publicate de sursă, pușca demonstrează un nivel acceptabil de recul în timpul tragerii. Potrivit producătorului, reculul este suprimat datorită reductorului de recul, a efectului unui izolator de recul montat pe patul armei și a greutății optim echilibrate.

 

Arma are o lungime totală de 2 m și masa de 25 kg, dar se poate demonta pentru a fi transportată într-o cutie special destinată.

În afară de “Alligator”, Snipex mai produce alte trei tipuri de puști de calibru mare: “M-100” (produsă atât în vechiul calibru rusesc, 12,7 mm x 108 mm, cât și în varianta standard NATO, calibru 50 BMG  - 12,7 x 99 mm), “T-Rex” (calibru 14,7 x 108 mm) și “Alligator 12,7 M.C.” (produsă de asemenea în variantele cu calibru 12,7 mm x 108 mm și 50 BMG  - 12,7 x 99 mm).

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy