Armata SUA începe evaluarea tancurilor ușoare. Primul pe listă: Griffin II de la General Dynamics

S.I. Catalin |
Data publicării:

Soldații armatei SUA se află în mijlocul unei perioade de evaluări şi teste, care se întinde pe o perioadă de cinci luni, a două prototipuri diferite de „tancuri ușoare” - o versiune de BAE Systems și cealaltă de General Dynamics Land Systems (GDLS). 

Cu toate acestea, această fază de testare a început cu vehicule de la o singură companie - GDLS. Armata SUA a dat startul evaluării tancurilor uşoare – dezvoltate în cadrul programului Mobile Protected Firepower (MPF) – pe 4 ianuarie și se anticipează că va continua până în iunie, potrivit Military Leak.

În cadrul programului, atât BAE Systems, cât și GDLS s-au angajat faţă de Armta SUA, prin contract, să livreze 12 prototipuri, iar soldații trebuie să testeze patru vehicule din fiecare variantă.

General Dynamics Land Systems a livrat anul trecut două vehicule către armata SUA, ca parte a înţelegerilor care decurg din programul Mobile Protected Firepower (MPF), iar alte două trebuie livrate până la sfârșitul lunii decembrie. 

Aceste patru vehicule completează cererea de 12 vehicule pentru MPF pe care compania General Dynamics Land Systems a fost contractă să le producă ca parte a acestui program militar al armatei SUA.

Programul Mobile Protected Firepower (MPF) nu trebuie confundat cu programul Next-Generation Combat Vehicle (NGCV) – gândit pentru a înlocui în cele din urmă tancul Abrams și familia de vehicule blindate Bradley. 

Programul MPF trebuie să umple un gol de capabilităţi militare apărut atunci când vehiculul M551 Sheridan a fost retras din serviciul Armatei SUA în 1996. 

 

Programul Mobile Protected Firepower

 

Prin acest program militar, Armată SUA urmăreşte înzestrarea cu un nou tip de tanc, de această dată, unul uşor care să vină în sprijinul infanteriei, crescând nivelul de mobilitate. Programul Mobile Protected Firepower a fost prezentat în 2018 şi era de așteptat să fie finalizat în 2019. 

Se presupune că viitorul tanc uşor al Armatei SUA ar dispune de un tun de 105 mm și o mitralieră coaxială de 7,62 mm. Avioanele de transport C-17 Globemaster III ar trebui să transporte cel puțin două tancuri ușoare, fiecare cântărind mai puțin de 40 de tone.

Recent, Armata SUA a anunţat că va începe, pe 4 ianuarie 2021, etapa de testare şi evaluare, în cadrul programului MPF, a două prototipuri de tancuri ușoare, primul dezvoltat de General Dynamics, iar cel de-al doilea de BAE Systems. Evaluarea celor două prototipuri de tancuri ușoare se va încheia la sfârşitul lunii iunie 2021, iar pe baza rezultatelor obţinute, una dintre cele două companii va fi selectat pentru a începe producţie în serie în anul 2022.

 

BAE Systems VS. General Dynamics

 

BAE Systems și General Dynamics Land Systems (GDLS) sunt cele două companii care au fost selectate în decembrie 2018 pentru a construi fiecare 12 prototipuri ale viitorului tanc uşor al Armatei SUA.

Cele două modele care vor intra în teste sunt foarte diferite. Varianta prezentată de BAE Systems este mai mică - se încadrează din punct de vedere al dimensiunii între un vehiculul tactic ușor și un Stryker - în timp ce vehiculul GDLS este mai mare, deoarece se bazează pe șasiul tancului M1 Abrams.

 

Griffin II este soluţia pe care compania General Dynamics o propune pentru programul Mobile Protected Firepower 

 

General Dynamics a introdus conceptul de tanc ușor Griffin II la expoziţia de armament AUSA 2018. La momentul respectiv a fost prezentată o versiune a lui Griffin III cu un tun 50 mm. Mai târziu, General Dynamics a prezentat o altă versiune a lui Griffin, cea cu tunul de 105 mm (Griffin ÎI). Pe această versiune se poate instala chiar şi un tun de 120 mm, iar masa totală a tancului ajunge la aproximativ 38 de tone.

Este de aşteptat că US Army să aleagă un câștigător și să solicite o producție de serie „aproape de sfârșitul” anului 2022. Primele unități ale Armatei SUA ar urma să primească noile vehiculele blindate de luptă în anul 2025 şi intenționează să achiziționeze inițial 26 de vehicule, cu opțiunea pentru încă 28.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel