Armata SUA a testat sistemul de artilerie XM1299, înlocuitorul celebrului obuzier american M109 Paladin

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata americană a efectuat o nouă serie de teste pentru a dezvolta obuzierul autopropulsat XM1299 Programul militar american ''Extended Range Cannon Artillery'' (ERCA) urmăreşte dezvoltarea unui nou obuzier cu raza extinsă de acţiune. Aşa a luat naştere prototipul XM1299, care la baza este un obuzier american M109 Paladin, dar mult mai performant şi care trebuie să-l înlocuiască pe acesta din urmă.

XM1299 este un obuzier autopropulsat, dezvoltat programul militar american ''Extended Range Cannon Artillery'' (ERCA), Dacă compania BAE System reușește să atingă toate caracteristicile pe care le-a cerut U.S Army, XM1299 va trebui să înlocuiască în următorii ani obuzierele autopropulsate M109. Versiunea M109A7 reprezintă bază pentru dezvoltarea XM1299.

Se poate spune că XM1299 este un proiect ambițios. Acest nou obuzier autopropulsat a fost gândit să stea cât mai departe de lină frontului. Raza sa de acțiune fiind de aproximativ 70 km. Din informaţiile disponibile până în acest moment se ştie că obuzierul XM1299 poate lovi tine aflate la distanţe de aproximativ 70km cu ajutorul unor proiectile ghidate, dar şi datorită lungimea tunului care are peste 9 metri. 

Dacă comparăm raza de acțiune pe care o are un obuzier XM1299 și cea a unui M109A7 Paladin, atunci aceasta crește de aproape două ori. M109A7 are o rază de acțiune operațională de 38 km. Rata de tragere a noului obuzier nu trebuie subestimată. În mod implicit, ea va trage trei proiectile pe minut. Cu toate acestea, BAE Systems intenționează să instaleze un sistem de încărcare automată, care va crește cadenţă de tragere la 10 proiectile pe minut.

Se poate spune că XM1299 este cea mai bună versiune a obuzierului M109A7, atâta timp cât folosește șasiul acestuia. Noul tun face o diferență uriașa. BAE Systems a primit 45 de milioane USD în urmă cu patru ani pentru a-l dezvolta și instala tocmai pe M109A7. Din toate punctele de vedere, efortul a meritat.

Apropo de tun, nu putem nici caracteristicile proiectilului folosit de acest nou obuzier. XM1113 este un proiectil de artilerie de 155 mm de ultimă generație. Acesta a fost dezvoltat de General Dynamics Ordnance and Tactical Systems. Pe lângă faptul că este compatibil cu XM1299, proiectilul a fost dezvoltat pentru a fi utilizat de alte două obuziere, obuzierul remorcat M777A2 și obuzierul autopropulsat M109A7 Paladin.

Dezvoltarea XM1299 se pare că decurge conform planului, potrivit unor surse de la Pentagon. DefenseRomania a scris la începutul anului că U.S. Army efectuează o nouă serie de teste cu tunul de calibru 155mm - cu o lungime de 9 metri. Testele sunt efectuate pentru a înțelege mai bine modul în care noul tun de 155mm rezistă la o cadenţă de tragere mai mare.

Rezultatele obţinute după primele teste au au arătat că tunul prezintă o uzură excesivă după ce au fost efectuat un număr relativ mic de trageri.

U.S. Army nu exclude o înlocuire a materialelor folosite în proiectare noului tun, modificări ale designului acestuia şi ajustări ale configuraţiei obuzelor de artilerie folosite pentru acest obuzier.

De asemenea, U.S. Army construiește în prezent 20 de prototipuri pentru sistemul ERCA - două pentru teste și celelalte 18 urmează să fie trimise la un batalion până la sfârșitul anului 2023.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel