Armata Rusă va primi în curând un prim lot de tancuri T-14 Armata

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Tancul T-14 Armata a fost prezentat pentru prima dată în public în anul 2015. Dezvoltatorii tancului au în vedere utilizarea aceleiaşi platforme pentru construirea altor vehicule, destinate să devină vârful de lance al forțelor terestre rusești. Utilizarea aceleiaşi platforme ar scădea costurile de producţie şi ar uşura şi eficientiza procedurile de suport şi întreţinere, se precizează într-o analiză a Opex 360.

Cu o turelă teleoperată și înarmat cu un tun de calibrul 125 mm, T-14 Armata are un echipaj format din trei oameni, așezați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție. Tancul este burdușit cu senzori, radare și camere de înaltă rezoluție și este echipat cu sistem de protecție activă Afganit.

Tancul rusesc de luptă T-14 poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol și, ca armament secundar, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm.

Pentru a manevra cele 57 de tone, echipajul are la dispoziție un motor diesel CTZ A85-3A de șaisprezece cilindri dispuși în „X", dezvoltând o putere de 1500 CP. Tancul atinge o viteză maximă de 90 km/h. Inițial, erau prevăzute să fie livrate 2300 de tsncuri T-14 Armata, până în 2020. Ceea ce părea o situație optimistă.

Însă costurile sale au determinat ministerul rus al Apărării să facă un pas înapoi, optând definitiv pentru o modernizare a tancurilor T-90A prin aducerea lor la varianta T-90M Proryv-3. Forțele ruse au primit deja primele exemplare luna trecută.

„Nu prea avem nevoie să cumpărăm tancuri noi. Aceste modele sunt foarte scumpe în comparație cu cele care există deja'', a precizat Iuri Borisov, ministrul adjunct al Apărării, despre T-14 Armata, în timpul unui interviu acordat Ria Novosti.

Poate costul acestui tanc au jucat un rol important în această decizie. Sau dezvoltarea lui nu a fost atât de rapidă pe cât era de așteptat.

Cert e că la 19 noiembrie, șeful conglomeratului rus Rostec, Serghei Chemezov, a indicat că un „prim lot" de tancuri T-14 Armata în versiunea încă „experimentală" urmează să fie livrat armatei ruse, până la începutul anului 2020.

Fostul general Alexei Maslov, reprezentantul special al Uralvagonzavod pentru cooperare tehnico-militară, a declarat în octombrie că tancul T-90M ar putea să devină principalul tanc de luptă al armatei ruse, având în vedere performanțele sale, considerabil mai mari decât cele ale lui T-90A.

Se poate face o paralelă între avionul de generația 5, Su-57 „Felon", despre care Borisov afirmase, în 2018, că punerea sa în producție nu reprezintă o grabă. În final, președintele Vladimir Putin a anunțat o livrare de 76 de exemplare până în 2028. Primul avion de serie urmează să fie livrat curând forțelor aeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel